Na twee jaar ‘coronapauze’ eindelijk weer Ronde van Drenthe, maar niet zonder de nodige strubbelingen

Femmy van Issum tijdens de persconferentie over de herfsteditie van de Ronde van Drenthe. Foto: NDC Mediagroep / Leonora de Vries

Nog nooit heeft de organisatie van de Ronde van Drenthe zo vaak de route moeten aanpassen als dit jaar en ook de aangescherpte regelgeving rondom veiligheid en corona heeft de organisatie hoofdbrekens bezorgd. Toch lijkt het nu allemaal rond te zijn. Over tien dagen gaat de eerste wielerwedstrijd van het driedaagse evenement van start. Voor het eerst, en het laatst, in de herfst.

Ondanks twee afgelastingen van voorgaande jaren en de geldelijke strop die dat betekende kan de Ronde dit jaar toch weer doorgaan. „Dit dankzij extra financiële middelen van Miron Violetglass als hoofdsponsor en de tomeloze inzet van de 500 vrijwilligers. De Ronde van Drenthe is een vrijwilligersorganisatie, anders zou het allemaal financieel niet haalbaar zijn”, vertelt de inmiddels 80-jarige bestuursvoorzitter Femmy van Issum dinsdagmiddag dankbaar tijdens de persconferentie in het Hoogeveense gemeentehuis.

Hoewel de Ronde van Drenthe echt een Drents wielerevenement is, speelt Hoogeveen nog altijd een centrale rol in het spektakel.

De Magneet als uitvalbasis

Zo worden in multifunctioneelcentrum De Magneet de (internationale) ploegen op vrijdagavond 22 en zaterdagavond 23 september gepresenteerd aan de pers. Dit jaar kan de organisatie niet terecht in het gemeentehuis omdat dit dan het terrein van het Hoogeveen Schaaktoernooi is. Eerder op vrijdag wordt de Acht van Westerveld gereden.

De twee grote koersen die zaterdag en zondag worden gereden (zaterdag de afsluitende dameskoers in de Women’s World Tour en zondag de profronde voor de heren) starten allebei in Assen. Hoogeveen komt weer in beeld voor de finish van de wedstrijden. Omdat deze week wegens werkzaamheden en veiligheidsmaatregelen de Muur van Emmen toch nog uit het parcours is gehaald, is het herenparkoers in Hoogeveen voorzien van een extra lus.

Overlast voor verkeer

De wielerkoersen zullen zaterdag en zondag een andere route door Hoogeveen rijden omdat er veel wegwerkzaamheden gaande zijn. Zo is bijvoorbeeld de Kanaalweg tijdens de ronde nog afgesloten. Daardoor zullen op allerlei plekken wegen, soms zelfs meermaals, voor een minuut of 15 afgesloten zijn om de renners veilig te laten passeren. Bijvoorbeeld aan de Voltastraat, Van Limburg Stirumstraat, Het Haagje, Mr. Cramerweg, Galileilaan en Edisonstraat.

Tijden van doorkomst en finish in Hoogeveen

De eerste doorkomst van de dames op zaterdag is rond 14.40 uur en de heren koersen zondag voor het eerst tegen 14.30 uur door Hoogeveen. Wie de hele route wil bekijken kan deze binnenkort vinden op de site van de Ronde van Drenthe.

De finish is verwacht tussen 15.50 en 16.05 uur op zaterdag en op zondag tussen 16.15 en 16.30 uur. De veiligheidsmaatregelen in het finishgebied zijn dit jaar scherper.

Parkeeroverlast winkelcentrum Grote Beer

Ook probeert de Ronde van Drenthe te voorkomen dat de start van de tourversie vanuit De Magneet voor overlast op het parkeerterrein van winkelcentrum de Grote Beer geeft. Daarom wordt de deelnemers van deze amateurroute gevraagd te parkeren aan De Terp, bij het zwembad en bij het Activum.

Nieuws

Meest gelezen