Na spannende tijd het verlossende woord: geslaagd!

De afgelopen weken was het een spannende tijd voor de eindexamenleerlingen van het schooljaar 2020-2021. Vorig jaar werd het Centraal Schriftelijk nog afgelast, maar dit jaar moesten de laatstejaars er ondanks alle restricties van het afgelopen schooljaar toch aan geloven. Voor een groot aantal kwam gisteren een eind aan het aftellen, maar vmbo-leerlingen die een digitaal landelijk examen hebben gemaakt moeten nog een weekje geduld hebben. Voor hen komt volgende week pas het verlossende woord.

Geslaagde eindexamenleerlingen toosten op de Groene Driehoek.

Geslaagde eindexamenleerlingen toosten op de Groene Driehoek. Foto: Andre Weima Fotografie

Deze splitsing in uitslagdagen is niet het enige dat dit jaar anders is dan voorgaande jaren. Alle eindexamenleerlingen krijgen dit jaar in ieder geval de mogelijkheid een extra herkansing voor het centraal examen te maken. Zij kunnen 2 vakken herkansen in plaats van 1. Daarnaast is er nog de mogelijkheid een vak (geen kernvak!) niet mee te laten tellen voor het bepalen van de uitslag. Ze mogen dan een eindcijfer voor een heel vak wegstrepen als ze door dit te doen alsnog kunnen slagen. Zo kunnen ze hun diploma halen en doorstromen naar het vervolgonderwijs. Het eindcijfer van het weggestreepte vak blijft wél zichtbaar op de cijferlijst. Leerlingen kunnen het vak niet laten vallen. Zij moeten wel het volledige examen hebben afgelegd (bron: Rijksoverheid, eindexamen 2021.)

Wisselend ontvangen

„Dat er dit jaar wel een Centraal Schriftelijk is, werd heel wisselend ontvangen. Er zijn leerlingen die het prima vonden, maar er waren er natuurlijk ook waarvoor het niet had gehoeven”, aldus Dries Koster, directeur bestuurder van RSG Wolfsbos. „Deze regels worden landelijk vastgesteld. Het is wat het is. Hoe het volgend jaar gaat, is nu ook nog niet bekend. Wel heb ik grote bewondering voor zowel leerlingen als docenten, dat ze het afgelopen jaar ondanks alle wijzigingen in wat er kon of niet kon, doorgezet hebben om samen dit jaar af te ronden. Kijkend naar de voorlopige cijfers mogen we zeker niet klagen, er zijn niet echt uitzonderlijke afwijkingen te zien.” Of de school iets bijzonders gaat organiseren hangt af van de versoepelingen die de Voortgezet Onderwijs Raad deze week bekend gaat maken. „Voor nu volgen we de RIVM-richtlijnen en krijgen de leerlingen hun voorlopige cijferlijst en een vlag buiten de school uitgereikt,” vervolgt Koster. „Hopelijk krijgen we volgende week te horen dat we in ieder geval de leerlingen op school uit kunnen nodigen voor de diploma-uitreiking. Vorig jaar zijn we ze thuis gaan overhandigen, maar bij elkaar komen is toch wel het leukst. Als we niet de hele familie kunnen toelaten gaan we kijken wat er voor alternatieven zijn. Het idee van een livestream werd geopperd. We zijn nu aan het onderzoeken of en hoe dat te doen is, dan zou het toch een familiefeestje kunnen worden!”

Drive-through

RSGWolfsbos zal de diplomering dit jaar op dezelfde manier invullen als het afgelopen jaar. „De drive-through die we vorig jaar opgezet hadden was door iedereen zo goed ontvangen, dat we besloten hebben dit te herhalen,” vertelt onderwijsdirecteur en afdelingsleider vmbo Jorien Doldersum. „Zeker gezien de onzekerheden over wat wel en niet mogelijk zou zijn, wilden we zekerheid in de voorbereiding en deze opzet was daarom naast ontzettend leuk ook praktisch. We hebben een speciale radiozender waarop afgestemd kan worden, zodat iedereen mee kan krijgen wat er gebeurt. Het wordt een feestelijke happening. We maken filmpjes die dan gemonteerd worden als één geheel. Alle eindexamenleerlingen krijgen dit als aandenken aan deze de dag.”