Na boek over de familie Rahder uit Noordscheschut nu ook een eigen wandeltocht met bijbehorende audio voor deze veenbazen

Kees Opmeer met zijn boek Hoe de Rahders Drenthe veranderden.

Kees Opmeer met zijn boek Hoe de Rahders Drenthe veranderden. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De familie Rahder heeft veel voor Drenthe en zeker ook voor Hoogeveen betekend en zichtbare sporen in de omgeving nagelaten. Eerder verscheen er reeds een boek over deze invloedrijke familie, binnenkort kunnen wandelaars ‘in hun voetsporen treden’.

In dorpshuis De Vuurkorf in Nieuweroord vindt dinsdag 16 mei de presentatie plaats van de audioroute Rahder. Deze wandeltocht van ruim een uur voert langs plaatsen die in het leven van de invloedrijke vervenersfamilie een belangrijke rol hebben gespeeld.

Burgemeester Karel Loohuis van de gemeente Hoogeveen verricht om 19.00 uur de aftrap door het bord voor de route te onthullen.

Familie Rahder

De familie Rahder heeft veel voor Drenthe betekend en zichtbare sporen in de omgeving nagelaten. Ze waren veenbazen met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Dankzij de inspanningen van het familiebedrijf, de eerste Drentse multinational, is het dorp Nieuweroord ontstaan. Ze hebben een school gesticht. Door het aanleggen van kanalen en wijken voor de turfwinning en de aanleg van het bos Kremboong hebben ze het landschap voor altijd veranderd.

De wandelroute is gebaseerd op het boek ‘Hoe de Rahders Drenthe veranderden,’ geschreven door Kees Opmeer en gebaseerd op het familiearchief van Peter Voerman, kleinzoon van de laatste vervener Jacob Rahder. Onderweg komt u langs elf belevingspunten met geluidsfragmenten. Dat maakt deze route tot een ontdekkingstocht.

Na de aftrap door de burgemeester vertelt historicus Albert Metselaar kort iets over de ontwikkelingen in het veen rond Nieuweroord en Hoogeveen. Peter Voerman geeft een inkijkje in zijn familie en Kees Opmeer legt uit hoe het boek tot stand is gekomen. Om 20.00 uur wordt afgesloten met een uitleg over de route.