NNCZ vindt het altijd belangrijk familie te betrekken bij de zorg

Zorgen voor je moeder.

Zorgen voor je moeder.

Veel sectoren hebben last van een personeelstekort. In Hoogeveen is dit niet anders. NNCZ, een van de grootste ouderenzorgaanbieders in Hoogeveen, hoeft in de vakantie geen geen extra personeel in te schakelen en ook geen extra beroep te doen op familieleden van de bewoners. „Tenminste, niet meer dan wij anders ook doen”, zegt bestuurder Roeli Mossel van NNCZ.

Wel geeft zij aan dat het ook bij NNZC een spannende periode is rondom de roosters van het personeel van de woonzorgcentra zoals de Jannes van de Sleedenhuizen en Beatrix. Het opleiden van meer mensen voor een baan in de zorg heeft al een tijd de aandacht bij NNCZ.

Wel extra handen

„Zo hebben wij het aantal bbl-leerlingen verdubbeld. Maar we hebben ook een aantal mensen uit Oekraïne aan het werk in de huishoudelijke dienst. In verband met de taalvraagstukken werken zij samen met een andere medewerker van ons.” De bewoners wennen al aan de nieuwe hulpkrachten. „De eerste bewoners hebben al gezegd: ‘Ze mag ook wel alleen komen hoor’.”

Ze kent de verhalen over familieleden die worden gevraagd om te helpen bij de zorg.

Krulspelden

„Daarbij wordt vaak geredeneerd vanuit het personeelstekort. Onze insteek bij de zorg voor de bewoners is dat wij dit áltijd samen met het netwerk, dus familie of anderen naasten, doen. Wanneer iemand op bezoek komt bij zijn moeder gaan we ervanuit dat deze in de gezamenlijke huiskamer ook een kopje koffie inschenkt voor andere bewoners. Dat is nu niet anders. Bovendien is het zo dat wanneer mensen naar een zorginstelling gaan, daar al een hele periode van zorg aan vooraf is gegaan. Wij vragen altijd wat iemand graag wil blijven doen. Als iemand eens per week de haren komt wassen en krulspelden inzet, dan kan dat gewoon voortgezet worden. Of een partner die eens in de week zijn wederhelft komt douchen. Dat kan, dan doen wij de andere dagen. Het gebeurt niet heel vaak, maar het komt zeker wel voor.”