NGNL60 gaat verder als stichting. Plannen voor dit jaar onder meer sportevenement en zomerkamp voor jongeren

Het team van NGNL60 tijdens het jubileumfeest. Foto: Pieter Roemahlewang

NGNL60, de werkgroep die vorig jaar de feestelijkheden heeft georganiseerd rondom het feit dat en het 60 jaar geleden was dat een groot aantal families vanuit destijds Nederlands Nieuw-Guinea naar Nederland en Hoogeveen kwam, gaat ook dit jaar nog activiteiten organiseren.

„Wij hebben er enkele maanden over moeten nadenken hoe wij als werkgroep verder wilden gaan. Achter de schermen zijn we alweer bezig met verschillende nieuwe activiteiten en projecten. Het werd tijd voor een professionaliseringsslag, Stichting NGNL60 is een feit”, laten de werkgroepleden weten.

Vorige maand werd door Angelique Sabandar, Nicolette Manusiwa en Maureen Sijaranamual het contract ondertekend bij notariskantoor Scholten & Wilmink. Naast de bestuursleden blijven ook Anne Sijaranamual, Gill en Lydia Aringaneng en Jennifer Kampman-Leasa bij de stichting betrokken.

Traditie behouden

De keuze voor een stichting is bewust gemaakt. „Een stichting is een organisatie die niet als doel heeft om winst te maken en heeft geen aandeelhouders. Het zorgt voor structuur en continuïteit wat voor ons belangrijk is. Onze traditie en cultuur willen wij zoveel mogelijk behouden”, laten de kersverse bestuursleden weten. „Alle leden van de werkgroep behoren tot de derde generatie van de Nieuw-Guinea migranten. Wij delen dezelfde liefde voor onze geschiedenis en cultuur, dit is wat ons verbindt en is hetgeen wat wij graag willen uitdragen.”

42 families in Hoogeveen

In 2022 was het precies 60 jaar geleden dat een groot aantal families vanuit destijds Nederlands Nieuw-Guinea in 1962 in Nederland is gekomen. Het waren bijna 4200 evacués, waarvan de helft van Indische afkomst, circa 1600 mensen van Molukse afkomst, een deel Toegoenees, Papoea, Chinees of een andere afkomst. „Ongeveer 42 families zijn in de gemeente Hoogeveen neergestreken. Dit is de doelgroep waar wij ons in eerste instantie op richten. De feestelijke dag op 2 juli 2022 was en is een ode aan de eerste generatie, die zoveel heeft moeten doorstaan.”

Stichting NGNL60 heeft voor komend jaar een aantal activiteiten in gedachten: een sportevenement, zomerkamp voor de jeugd, bingo-avond en het bestuur denkt aan een gedenksteen of gedenkmonument.

Nieuws

menu