Muurschildering van Van Gogh: 'Het vrolijkt de boel wat op' | Stelling van de week

Het portret van Vincent van Gogh-portret op de 'blinde' muur van het appartementencomplex aan de Dekkerspassage groeit elke dag. Dit jaar is het 140 jaar geleden dat de kunstenaar op het station in Hoogeveen aankwam. Dat wordt dit jaar in heel Drenthe herdacht. Foto André Weima

Er moet een potje komen voor meer muurschilderingen in Hoogeveen. Dat was de stelling van deze week. Op Instagram was 61 procent het met de stelling eens en 39 procent oneens. Via de website en Facebook was de verhouding 68,6 procent eens en 31,4 procent oneens.

Veel mensen zijn enthousiast over het idee van meer muurschilderingen in het Hoogeveense straatbeeld. Zo reageert iemand via Facebook: „In Nijmegen zijn heel veel muurschilderingen. Er is een project dat op deze manier de geschiedenis van de stad in het straatbeeld terug brengt. Ik word daar elke keer vrolijk van.”

Dat het de boel opvrolijkt zijn meer mensen het over eens:. „Vrolijkt de boel wat op! Zou zo zeggen verplaats de steiger, op naar een volgend project.” Een ander heeft meteen een suggestie voor een plek voor een eventuele nieuwe muurschildering: „Ik zou op de achterkant van de Tamboer bij de Jumbo ook heel mooi vinden. Daar is ook zo’n grote kale muur.”

Moet dat wel van gemeente geld?

Toch zijn er ook kritische geluiden te horen en denken veel mensen dat het idee van meer muurschilderingen gefinancierd wordt door de gemeente. Zij vinden andere potjes belangrijker dan deze. „Er zijn wel andere dingen waar dit geld aan wordt besteed”, meldt één. „Niet dat ik het niet mooi vind. Maar potje hier, potje daar. Krijgen we het daar warm van of minder honger?”, merkt een ander op. Of: „Liever het geld besteden aan een ander zwembad en een buitenbad!”

Ook anderen hebben een in hun ogen betere bestemming voor het geld: „Prachtige muurschildering, maar als we meer kunst willen dan liever investeren Scala.” Deze mensen kunnen gerustgesteld worden. Het merendeel van de financiering van de muurschildering wordt bekostigd met Europese Leadergelden, slechts een klein deel is betaald door Hoogeveen.

Nieuws

menu