Motivatie zoek, zwak of misselijk: hoe vaak melden we ons ziek?

De griep vloert veel medewerkers. Foto Pixabay

Nederlanders melden zich gemiddeld 4,75 dagen per jaar ziek. Dit blijkt uit onderzoek van Time2play onder 1032 werkende Nederlanders. In Drenthe melden ze zich het minst vaak ziek: 1,82 dagen per jaar.

Alsof griep of een nare verkoudheid nog niet erg genoeg zijn, lijken we ook lichte buikpijn te krijgen van het idee dat we ons moeten ziekmelden. 54 procent van de respondenten zegt zich schuldig te voelen wanneer hij zich afmeldt op het werk. Van schuldgevoel lijkt geen sprake bij ruim een derde van de ondervraagden. 35 procent geeft aan zich weleens ‘onterecht’ ziek te melden.

Voornaamste reden om dit te doen: geen zin om te werken (42 procent). Maar ook privéafspraken (37 procent) en oververmoeidheid/mentale problemen (13 procent) maken dat we ons weleens ziekmelden zonder daadwerkelijke griep- of verkoudsheidsklachten. Een aanzienlijk kleiner percentage (5 procent) heeft zich weleens ziekgemeld wegens een arbeidsconflict. Maar ook een kater (2 procent) en een gemiste deadline (1 procent) houden sommigen van kantoor weg. Meer over het onderzoek is hier te lezen.

Nieuws

menu