Kerstnachtdienst in Gereformeerde Kerk Hollandscheveld: 'Samen zingen van Ere zij God maakt indruk'

Dominee Yorick Breemes en Marieke Hummel organiseren de kerstnachtdienst in Hollandscheveld. Foto André Weima Fotografie

In de Gereformeerde Kerk van Hollandscheveld wordt op kerstavond de traditionele kerstnachtdienst gehouden. Het wordt mooi, het wordt gezellig en het belooft volgens predikant Yorick Breemes een goed bezochte bijeenkomst te worden. „Maar het belangrijkste is natuurlijk dat de geboorte van de Here Jezus wordt gevierd.”

Breemes is predikant van de Gereformeerde Kerk Hollandscheveld, Nieuwlande-Geesbrug. Samen met enkele anderen zit hij in een commissie die de kerstnachtdienst voorbereidt. Hij ziet uit naar morgenavond. „Deze samenkomst is al jarenlang een traditie. Ik weet niet precies hoe lang de Kerstnachtdienst al wordt gehouden, maar in elk geval was er al sprake van lang voordat ik naar deze gemeente kwam. En dat is alweer een aantal jaren geleden.”

Ere zij God

De dienst begint wat later op de avond. Breemes: „Als de dienst is afgelopen, zingen we samen buiten op het plein voor de kerk het Ere zij God. Een prachtige traditie die altijd grote indruk maakt. Het bijzondere hiervan is dat we het lied samen zingen op de drempel van 24 naar 25 december, eerste Kerstdag. Het feest van Jezus’ geboorte. Het de samenzang kan iedereen weer zijn eigen weg gaan en zijn de kerkgangers voor middernacht weer thuis.”

De Kerstnachtdienst wordt weliswaar gehouden in de kerk in Hollandscheveld, maar dat betekent niet dat alleen bewoners uit dat dorp welkom zijn. Breemes: „Ook mensen uit Geesbrug en Nieuwlande zien we natuurlijk graag komen. Alle belangstellenden zijn welkom, of ze nu regelmatig in de kerk komen of niet.” Bezoekers krijgen warme chocolademelk en lekkers vooraf. Een grote groep actieve vrijwilligers maakt de organisatie van de dienst mede mogelijk. Het plein voor de kerk wordt sfeervol versierd en volgens Breemes zit de kans er in dat een gemeentelid zijn schapen meebrengt ter verhoging van de Kerstsfeer. „In onze gemeente zitten veel echte doeners, dus het kan best zijn dat er mensen zijn die spontaan op ideeën komen en hun creativiteit inzetten.”

Klein kerstwonder

Medewerking aan de Kerstnachtdienst wordt verleend door de Ezra Band met acht leden uit Balkbrug en omgeving. Breemes: „Het was nog een hele toer om een band te vinden. We hadden al een aantal bands gevraagd of ze konden komen, maar visten telkens achter het. Uiteindelijk is het met de Ezra Band wél gelukt. Dit mogen we misschien wel een klein kerstwonder noemen…” Ezra-Band leidt zangdiensten tijdens huwelijksinzegeningen, staat op campings voor een sing-in, komt muzikaal ondersteunen bij een doopdienst en leidt aanbiddingsdiensten, waarbij een krachtige boodschap uit Gods woord meegegeven wordt. Morgen is het dus de beurt aan Hollandscheveld.

Engelen

Thema van de dienst is Het Licht van Kerst. Breemes zelf gaat voor. „Tijdens mijn preek zal het Johannesevangelie centraal staan. In dat Bijbelgedeelte gaat het immers over God als Licht van de wereld, een thema dat mooi aansluit op Kerst.” Het zijn overigens drukke dagen voor de dominee, want ook op Eerste en Tweede Kerstdag zal hij voorgaan. Op 25 december zal tijdens de dienst aandacht besteed worden aan engelen. Breemes licht toe: „Gemeenteleden zijn de afgelopen tijd creatief geweest en hebben engelen gemaakt om er de kerk mee te versieren. Op Kerstavond en op Eerste Kerstdag kunnen ze hun creaties meenemen naar de kerk”.

De kerstnachtdienst in de gereformeerde kerk in Hollandscheveld begint om 22.30 uur. Voor meer informatie kijk op www.geref-kerkhng.nl

Nieuws

menu