Moordverdachte Hala E.: 'Vind het erg voor de ouders van Marcel en voor mij. Ik heb niets met de zaak te maken'

Verdachte Hala E.

De 47-jarige Hala E. wil toch gaan verklaren over haar rol in de moord op de 49-jarige oud-militair Marcel Hoogerbrugge uit Hoogeveen. Dat zei E. dinsdag op een procedurele zitting van de rechtbank in Assen. Het Openbaar Ministerie maakte bekend dat er een dna-spoor van E. op het kussen van de vermoorde Hoogerbrugge is gevonden.

,,Ik wil iets zeggen via de rechter tegen de ouders van Marcel”, zegt E. met een helderde stem in enigszins gebrekkig Nederlands. ,,Ik heb niets te maken met deze zaak”, aldus de van oorsprong Soedanese vrouw. ,,Ik vind het heel erg voor hen en voor mij. Het is erg om je kind te verliezen.”

Het was de tweede proforma-zitting tegen de moordverdachte, maar de eerste keer dat Hala E. ook in de rechtbank was. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de vrouw de 49-jarige Hoogerbrugge in december 2017 in zijn bovenwoning vergiftigd met een cocktail van medicijnen om hem daarna in zijn bed dood te slaan.

Haar advocaat wil dat E., die al 15 maanden in voorarrest zit, in vrijheid de inhoudelijke behandeling van de strafzaak afwacht. De rechters in Assen vinden dat E. langer moet blijven vastzitten.

DNA op kussen gevonden

Dit heeft vooral te maken met de vondst van dna-sporen van Hala E. in de slaapkamer. Het Openbaar Ministerie maakte dinsdag bekend dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) mengsporen van E. op het kussen van Hoogerbrugge heeft aangetroffen. Dat plaatst Hala E. volgens de officier van justitie daardoor op de plaats van het misdrijf.

E. maakt bij binnenkomst in de Asser zittingszaal een ogenschijnlijk kalme indruk. Ze ziet er uiterst verzorgd uit. E. draagt pareloorbellen, een keurige broek en jasje met daaronder een witte blouse. Haar zwarte haar draagt ze in een lage knot.

De vrouwelijke verdachte heeft papieren voor zich en luistert aandachtig naar de voorzitter van de rechtbank. Ze kijkt naar rechts als haar advocaat Chris Pittau uitlegt dat hij nog geen onderzoekswensen kan indienen, omdat het einddossier van het Openbaar Ministerie te laat binnen is gekomen. Als de officier van justitie spreekt gaat zij af en toe verzitten. Haar haar handen met roodgelakte nagels liggen dan weer gevouwen, dan weer losjes in haar schoot.

‘Vertrouw politie niet’

Naarmate de de zitting langer duurt, maakt E. een licht gespannen indruk. De voorzitter van de rechtbank spreekt haar aan op feit dat zij tot nu toe beroepen heeft op haar zwijgrecht. Hala E. zet haar zwarte bril op en pakt een briefje. ,,Ik wil wel een verklaring afleggen tegen de politie. Ik vertrouw de politie niet. Ik ben vanaf dag 1 verdachte en geen getuige. Mijn nieuwe advocaat heeft mij overtuigd om toch een verklaring af te leggen bij de politie.”

Haar advocaat pleitte er dinsdagochtend voor om zijn cliënt direct op vrije voeten te laten. Volgens de strafpleiter is er amper bewijs. Pittau zegt zelfs dat er sporen van een andere vrouw op het kussen van Hoogerbrugge zijn aangetroffen. ,,Niet van mijn cliënte.”

Nieuws

menu