Mooie samenwerking leidt tot verrassende historische route

Van links naar rechts: op de voorgrond Cor Koopmans, Johann Bisschop en Myrthe Strijker. Op de achtergrond bij het brandspuitenhuisje: Johan Dunning en Theo Osinga. André Weima

Hoogeveen - De organisatie van Trappen, Happen en Stappen en de Historische Kring Hoogeveen hebben elkaar gevonden. Het resultaat: een van de vier dagen van Trappen, Happen en Stappen zit vol verrassende historische wetenswaardigheden. Een aanrader dus om woensdag 21 augustus op de fiets te stappen, maar dat geldt eigenlijk voor alle vier dagen.

‘De liefde is min of meer begonnen op een beurs in de toenmalige tennishal van Maxx Sports & Events’, grapt Johann Bisschop, voorzitter van de Historische Kring Hoogeveen. Tijdens een daar gehouden bedrijvenbeurs kwam hij in contact met Monique Huizenga van organisatiebureau Niquell dat Trappen, Happen en Stappen organiseert. Daar werd een historische dag tijdens het sportieve fietsevenement al geopperd. Toen later Myrthe Strijker, eveneens werkzaam bij Niquell, op een historisch fietsrouteboekje langs oorlogsmonumenten van de Historische Kring stuitte, bleek dat het laatste zetje om daadwerkelijk samen op te trekken.

Geen voor de hand liggende werkwijze

De meeste oorlogsmonumenten zijn te vinden richting Spaarbankbos en Wijsterseweg. Het zou voor de hand liggen de historische route daar langs te leiden. Omdat vorig jaar die kant al op is gefietst, werd gekozen voor een andere richting. Myrthe: ‘Wij hebben een conceptroute uitgezet en de Historische Kring Hoogeveen gevraagd daar interessante wetenswaardigheden bij te zoeken.’ Geen voor de hand liggende werkwijze, maar wél een die heeft geleid tot verrassende stoppunten. ‘Wij zijn met een viertal leden van de Historische Kring de route gaan rijden om te kijken wat er in deze regio allemaal aan historie te vinden is’, vertelt Bisschop. En dat bleek heel wat te zijn.

Extra lus

Bij de start bij recreatiegebied Nijstad kunnen de deelnemers kiezen of ze 30 of 40 kilometer willen fietsen. Wie gaat voor 40 kilometer krijgt een extra lus én een extra stoppunt. De beide routes van die woensdag gaan richting Alteveer, Kerkenveld, Linde, Dedemsvaart, Drogteropslagen en weer terug.

De eerste stoplocatie is de Drentse praam van Albert Wolting aan de Alteveerstraat. In de 19e eeuw waren meer dan 700 Hoogeveners werkzaam in de scheepvaart en Hoogeveen had in die tijd maar liefst dertien scheepswerven. Men bouwde onder meer pramen. Albert Wolting vertelt uitbundig over deze rijke historie.

Brandspuitenhuisje

En door gaat de tocht naar het tweede stop. ‘Je fietst er op nauwelijks 3 meter langs, maar ik weet zeker dat bijna niemand het kent: het brandspuitenhuisje in Alteveer’, zegt Bisschop glunderend. ‘Een heel klein huisjes gebouwd om aan de aanrijtijden van de brandweer te kunnen voldoen. Zo kon ook in deze omgeving snel worden uitgerukt’, weet de voorzitter. Cor Koopmans van de Historische Kring vertelt ter plaatse over de geschiedenis ervan. Peter Jaarsma van de Brandweer Hoogeveen is aanwezig met een authentieke brandweerspuit. Bakken met Plaizier zorgt hier voor thee en koffie en wat lekkers.

Wie kiest voor de 40 kilometerroute kan als extraatje een bezoek brengen aan de Kalkovens in Dedemsvaart, waarvan de geschiedenis teruggaat naar de veenkoloniale tijd rond 1820. Deelnemers aan Trappen, Happen en Stappen mogen het streekmuseum dat in de kalkovens is gevestigd, gratis bezoeken.

Onverwachte trofee

Het loonbedrijf van de familie Van Duren aan de Linderveldweg is het volgende rustpunt, voor zowel de 30 als 40 kilometer fietsers. Bisschop spreekt van een onverwachte trofee. Vol enthousiasme vertelt hij: ‘Wij waren op zoek naar een soort kapschuur om daar kinderactiviteiten te kunnen houden. We stuitten op het bedrijf van de familie Van Duren. We stonden er op een zaterdagmiddag onverwacht op de stoep, maar werden met open armen ontvangen. Hun reactie: leuk wij doen mee! Ze zaten gelijk vol plannen: we laten oude landbouwmachines en tractoren zien, we zorgen dat een ijscoman aanwezig is en we gaan hamburgers bakken.’ Onder de enorme kapschuur staan voor de kinderen oud-Hollandse spelen klaar.

Henny Huisman

Via het fietspad van Riegmeer gaat de tocht verder naar Hans Jutstra op Buitenvaart, waar het Henny Huisman Museum bezocht kan worden. Wie weet is de bekende tv-presentator zelf wel aanwezig. Hier zorgt ondernemer Jutstra voor koffie en thee klaar en DOC Kaas presenteert drie nieuwe kaassoorten. Het gaat om variaties op Old Amsterdam, geïnspireerd op de omgeving van de Alteveerstraat, verwijzend naar de historie van de kaasfabriek. De namen van de kazen: Alteveersche Kazen en Drenthe 1985, het jaar waarin de fabriek is gesticht. Ook kunnen de fietsers genieten van bruine bonen, verzorgd door Roel Kuper en mede mogelijk gemaakt door worden La Brochette, Slagerij Wim Logtenberg en Martin en Bianca Koster.

Als laatste locatie wordt De Twee Gezusters in Het Activum aan gedaan, waar de fietsers worden opgewacht met muziek. Er staat een hapje en een drankje klaar en iedereen kan kubbs spelen en een kleurrijke Hawai-slinger maken. Myrthe: ‘Hier kan men lekker nagenieten van de dag.’ Vervolgens kan de terugtocht naar Nijstad worden aangevangen.

Perfect fietsweer

Trappen, Happen en Stappen start op dinsdag 20 augustus. De verwachtingen zijn hooggespannen. Niet alleen van de historische dag, maar van alle vier dagen. ‘Vorig jaar hadden we 2000 deelnemers over vier dagen, oftewel 500 per dag. Dit jaar hopen we op 600 deelnemers per dag’, laat Myrthe ambitieus weten. Deelnemers kunnen uiteraard vier dagen meedoen, maar ook is deelname per dag mogelijk. Wat de historische fietsdag betreft hoopt Bisschop dat ook veel opa’s en oma’s met hun kleinkinderen zich aanmelden. ‘Er is voor beiden zoveel leuks te zien en te doen.’

Alles is er klaar voor. Het is alleen nog spannend wat het weer gaat doen. Myrthe: ‘Ik hou het nu al nauwlettend in de gaten. Zoals het nu lijkt wordt het 20 graden en droog. Perfect fietsweer!’