Montessorischool Het Element in Hoogeveen maakt kans op een ANWB Verkeersplein

ANWB houdt weer een verkiezing voor een Verkeersplein. Foto: ANWB

De fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen neemt af en dit maakt hen extra kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer. Daarom houdt de ANWB dit jaar opnieuw de verkiezing: Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. In de gemeente Hoogeveen doet de Montessorischool Het Element mee met deze verkiezing.

De helft van de basisschoolleraren vindt dat de fietsveiligheid van kinderen is afgenomen. Dit heeft volgens hen te maken met afgenomen fietsvaardigheden. Uit ANWB-onderzoek blijkt dat kinderen steeds minder ervaring op doen in het verkeer omdat ze met de auto of de bakfiets naar school worden gebracht. Ook bevinden buitenschoolse activiteiten zich vaak op loopafstand en hebben veel kinderen geen eigen fiets.

Omdat kinderen nog volop in ontwikkeling zijn kunnen zij sommige verkeerssituaties niet goed inschatten. Het voornaamste doel van een Verkeersplein is om te oefenen met verschillende verkeerssituaties zoals oversteken, scherpe bochten fietsen en het inhalen van andere verkeersdeelnemers.

Kinderen uit dorpen

Montessorischool Het Element ligt in een woonwijk aan een rustige weg, maar de kinderen die op de fiets komen fietsen vaak het laatste stukje over de weg waar geen fietspad is. „Met alle geparkeerde auto’s langs de weg is dit soms wat onoverzichtelijk. Veel leerlingen wonen ver van school omdat onze school de enige Montessorischool is in de omgeving”, vertelt directrice Sharon Broekroelofs– Paarhuis. Op het schoolplein is een verkeersplein meer dan welkom. De meeste leerlingen nemen zelf niet deel aan verkeerssituaties. „De ouders brengen de meeste kinderen van onze school met de auto, want ze wonen vaak afgelegen in een dorp en maken daardoor weinig verkeerssituaties mee. Het schoolplein van ons is openbaar waardoor ook de buurkinderen van het verkeersplein gebruik kunnen maken.” Het Element zorgt zelf voor de steppen, fietsjes en andere materialen en wil elke week een les op het verkeersplein geven.

Stemmen

In totaal zijn er 279 basisscholen in het hele land genomineerd. Per provincie wint één basisschool. De winnaars ontvangen aan de start van volgend schooljaar een lespakket en het verkeersplein. Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie op anwb.nl/verkeerspleinen en een stem kan worden uitgebracht tot 25 mei via: www.static.flowapp.nl/anwb/fonds/

Nieuws

menu