Monique H. uit Hollandscheveld opnieuw vast voor 'zwembadmoord' op vriend in Marum. Was zij de opdrachtgeefster?

De vrouw uit Hollandscheveld die op 8 juli is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Jan Elzinga in het Groningse Marum is zijn toenmalige vriendin Monique H. De 42-jarige vrouw zat kort na de moord in 2012 ook bijna twee weken in voorarrest, maar kwam toen vrij omdat justitie te weinig bewijs had om haar langer vast te houden.

Jan Elzinga werd geliquideerd bij het zwembad in Marum.

Jan Elzinga werd geliquideerd bij het zwembad in Marum.

Destijds woonde H. samen met haar toen 40-jarige vriend Jan Elzinga in Marum. Op de ochtend van 10 juli 2012 werd hij bij het zwembad in het Groningse dorp van zijn fiets geschoten. De zaak staat daarom bekend als de zwembadmoord.

Nieuw politieonderzoek

In 2014 zijn twee mannen uit Zwolle en Kampen veroordeeld voor de moord op de Groningse motorcrosser en vertegenwoordiger in motoronderdelen. De schutter uit Zwolle kreeg in hoger beroep vijftien jaar cel, de man uit Kampen kreeg twintig jaar voor het beramen van de moord. Maar de daadwerkelijke opdrachtgever was Monique H., verklaarde de schutter tijdens de rechtszaak.

Begin dit jaar, bijna negen jaar na de zwembadmoord, kwam bij de politie nieuwe informatie binnen over de zaak. Toen is een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgericht en het onderzoek weer opgepakt. Dat leidde op 7 en 8 juli niet alleen tot de nieuwe arrestatie van Monique H., maar ook van haar broer Marcel (39) uit Nieuw-Roden, die twaalf jaar terug ook al verdachte was. Ook hun moeder Coby (59) uit Roden zit vast.

Thuiskapper

Monique H. woont inmiddels al heel wat jaren in Hollandscheveld met een nieuwe partner met wie ze ook kinderen heeft gekregen. Ze heeft een tijd lang als thuiskapper gewerkt in het dorp.

Behalve de drie familieleden pakte de politie een 56-jarige man uit Kampen op. Hij zou Elzinga en Marcel H. hebben gekend uit het motorcrosscircuit. Het voorarrest van de vier verdachten is vorige week met veertien dagen verlengd. Ze zitten in beperkingen, waardoor hun advocaten en het Openbaar Ministerie voorlopig niks mogen zeggen over de zaak.