Topschakers woest over coronapas op NK schaken in Hoogeveen; kort geding op komst

Enkele topschakers die zich hebben geplaatst voor het NK schaken zijn boos op de schaakbond KNSB en de gemeente Hoogeveen omdat zij een coronapas moeten hebben om te kunnen deelnemen aan de schaakwedstrijden die vrijdag 15 oktober van start gaan. Zij dreigen een kort geding aan te spannen.

Foto:

Foto: ANP

De gemeente Hoogeveen heeft besloten dat deelnemers van het schaaktoernooi in het bezit moeten zijn van een coronapas. „De gemeente vindt het onverkoopbaar om in hun eigen gebouw niet te controleren op een QR-code, terwijl zij zelf van het Rijk moet controleren bij evenementen en de horeca”, licht toernooisecretaris Jeroen Bottema van het Hoogeveen Schaaktoernooi toe. „Ik snap dat de gemeente het goede voorbeeld wil geven. We zijn hier afgelopen weer veel over in overleg geweest. De gemeente heeft haar uiterste best gedaan om te kijken wat er mogelijk was.”

‘Testlocatie heel dichtbij’

De boze schakers, waaronder de befaamde schaakfamilie Van Foreest uit Groningen, vinden het onterecht dat zij in het bezit moeten zijn van een coronapas, omdat dit niet volgens het geldende NOC*NSF sportprotocol voor het organiseren van topsporttoernooien is. Ook zijn zij tegen het dagelijks testen omdat dit hen uit hun ritme haalt. Bottema: „Elke dat zo’n staafje in je neus is geen pretje, maar het testen kan naar alle waarschijnlijkheid wel heel dichtbij. We zijn met de gemeente in gesprek om de gratis sneltestlocatie bij Punt H die in de Hoofdstraat is ingericht extra te openen tijdens het toernooi. Dat is een minuut lopen.”

Het gaat bij de protesterende schaaktoppers om zowel deelnemers aan het NK schaken voor vrouwen (achtkamp) als de strijd om de NK-finaleplaatsen bij de heren (24 deelnemers). „Maar ook bij de amateurs en de open wedstrijden hebben we afzeggingen door de verplichte QR-code. De schaakwereld kent kritische medeburgers”, weet Bottema. Hij zou het betreuren als de kleine groep NK-schakers niet zou meespelen. „Als topspelers afhaken, zeker wanneer het gaat om de regerend Nederlands schaakkampioen, is dat heel jammer. Een aderlating zelfs.”

Optie om NK-wedstrijden elders te houden

De organisatie van het Hoogeveen Schaaktoernooi zag de problemen al aankomen en heeft geprobeerd de problemen vroegtijdig af te wenden. „Van een aantal schakers is bekend dat zij fel tegenstander zijn van het coronabeleid. Wij kennen als organisatie onze pappenheimers. We hebben daarom al eerder aan de bond aangeboden het NK-gedeelte op een andere locatie te houden dan het gemeentehuis. Dat aanbod heeft de bond tot tweemaal toe afgewezen.”

Wanneer het kort geding gaat dienen is onbekend. „Bij mijn weten is dit kort geding nog niet aangespannen.” Het aanbod van het Stichting Schaaktoernooi Hoogeveen om het NK op een andere plek te houden, staat nog steeds. „Het gaat om een plek waar 12 tafels moeten kunnen staan en die redelijk rustig is. Daar zijn heel wat mogelijkheden voor in Hoogeveen.”

(Update van de redactie: inmiddels is het kort geding aangespannen. De rechtbank zal zich donderdagmiddag over de kwestie buigen)