Moeder Riekie Benjamins uit Elim organiseert demonstratie op Malieveld voor dochter Indie (15) en álle CF’ers: 'Als je niets doet, weet je zeker dat er niets verandert'

Riekie Benjamins uit Elim is wanhopig. Ze ziet haar 15-jarige dochter Indie, die de slopende ziekte cystic fibrosis (CF, oftewel taaislijmziekte) heeft, steeds verder achteruit gaan. Het enige medicijn dat waarschijnlijk uitkomst kan bieden is Kaftrio, maar dat wordt niet vergoed. Om de Tweede Kamer en het ministerie van Volksgezondheid op andere gedachten te brengen, grijpt ze een laatste strohalm aan: de organisatie van een demonstratie op het Malieveld in Den Haag, die in december gaat plaatsvinden. „Niet alleen voor Indie, maar voor álle CF-patiënten in Nederland.”

Indie samen met haar moeder Riekie Benjamins. Ondanks alles blijft Indie optimistisch.

Indie samen met haar moeder Riekie Benjamins. Ondanks alles blijft Indie optimistisch. Foto: André Weima

Indie was nog maar zes weken toen haar moeder ontdekte dat er iets aan de hand was. „Als ik haar de fles gaf, kwam het er aan de onderkant weer uit. Ze bleef niet op gewicht. Uiteindelijk is Indie in het ziekenhuis in Groningen terechtgekomen, waar na een week duidelijk werd dat ze CF heeft. Dat was een heftige tijd”, herinnert Riekie zich.