Millenniumbos: bos met hoge emotionele waarde heeft extra vrijwilligers nodig voor onderhoud

Een vrijwilliger in het Millenniumbos bij een van de insectenhotels die er vorig jaar geplaatst zijn. Foto: Henk Derks

Het Millenniumbos van Fluitenberg staat vol bomen die een hoge emotionele waarde hebben: ze zijn veelal geplant om een geboorte of een overlijden te herdenken. Tegenwoordig wordt dit bos onderhouden door een betrokken groep vrijwilligers. Zij hopen echter op een grotere groep en houden daarom zaterdag een ‘open bos’.

Het is de eerste keer van 2023 dat de groep vrijwilligers aan de slag gaat in het Millenniumbos dat nu grotendeels in rust is. „In deze periode van het jaar bestaan de werkzaamheden vooral uit licht snoeiwerk en het doorpraten van de plannen voor het komende jaar”, legt vrijwilliger Henk Derks uit.

Tweede groep

„Uiteraard onder het genot van een kopje koffie, want gezelligheid staat al jaren voorop bij deze club die bestaat uit acht personen. Bij de start van het seizoen willen we graag mensen uitnodigen eens een kijkje te komen nemen in het Millenniumbos.” Uiteraard met een doel. Een grote wens van de huidige groep is namelijk om het aantal vrijwilligers flink uit te breiden, te verdubbelen zelfs. Dan zouden er twee groepen van zes tot acht personen zijn waardoor die tweede groep een deel van het Millenniumbos naar eigen inzicht kan onderhouden. „Groene vingers hebben, is niet noodzakelijk”, stelt Derks gerust. „Wel een opgeruimde en vrolijke geest.”

Insectenhotel

Afgelopen jaar werden onder meer een aantal paden aangelegd zodat de bomen beter te bereiken zijn en ook zijn er insectenhotels geplaatst. In 2013 werden de eerste bomen in het Millenniumbos geplant. Het bos bestaat inmiddels uit meer dan 1500 bomen die door inwoners en scholieren zijn geplant.

Voormalig commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar, plantte in 2013 de eerste boom. Aansluitend hebben inwoners van de gemeente een (herdenkings)boom gekocht en geplant. Veel bomen hebben een hoge emotionele waarde. Wie nieuwsgierig is en / of mee wil helpen is zaterdag welkom vanaf 9.00 tot 12.00 uur in het Millenniumbos. Dit bos is gelegen achter begraafplaats Zevenbergen.

Route: Volg het fietspad langs het zonnepark parallel aan de begraafplaats. Aan het einde van het park links het bospad in.


Nieuws

menu