Milan Kats: 'Molens hebben een heel mooi systeem'

Een bijzondere hobby of gewoon een bijzonder mens. De Hoogeveensche Courant laat regelmatig iemand aan het woord in de reeks Het Portret. Deze keer Milan Kats die ‘oefent’ voor molenaar.

Milan Kats onderhoudt drie werkende 'speelmolens'.

Milan Kats onderhoudt drie werkende 'speelmolens'. Foto: André Weima

Naam: Milan Kats

Leeftijd: 13 jaar

Woonplaats: Fluitenberg

Hobby: molens

School: Dikkenberg in Hoogeveen

De 13-jarige Milan Kats uit Fluitenberg heeft al vanaf zijn allerprilste kindertijd een grote passie voor molens. Inmiddels is hij de trotse eigenaar van drie zogeheten speelmolens, die nu staan te pronken in de voortuin van zijn oma die ook in Fluitenberg woont. „Vandaar dat ik mijn molens ook regelmatig kan laten draaien. Naast de Zaanse Schans en Kinderdijk hebben we nu ook ‘Speelmolenpark Fluitenberg’. Ik vind molens zo leuk omdat er een enorm mooi systeem in zit waarmee je bijvoorbeeld graan kan malen of hout kan zagen en dat is dan vaak ook nog eens meer als 100 jaar oud. Vroeger wou ik graag de vervallen molen van Smit in Pesse restaureren helaas is deze toch gesloopt.”

Als het waait laat Milan de molens draaien en als het windstil is zorgt hij voor onderhoud aan de molens. Milan is inmiddels ook zelf hulpmolenaar op de’ Jan Pol’ in Dalen.

Drie molens

De molen waarbij Milan op de foto staat (De Eendragt) heeft hij voor zijn zwemdiploma A gekregen. Zijn opa hielp hem altijd met het onderhouden van de molen. Helaas na het overlijden van zijn opa in 2016 werd de molen slecht onderhouden en raakte in verval. Begin dit jaar heeft Milan de molen zelf weer opgeknapt en hij draait deze weer vrolijk in de voortuin.

De achterste molen (De Meule van Kats) heeft Milan zelf geregeld en gekocht. De molen is in 2010 gebouwd voor een optocht en heeft daarna bij mensen in ‘De Krim’ in de achtertuin gestaan.

In 2021 nam Milan de molen over en werd hij verhuisd naar Fluitenberg. Daar draait Milan weer regelmatig met de molen en zorgt ook voor het onderhoud. Milan zijn droom is om ‘De Meule van Kats’ malend te maken en hem te laten dienen als korenmolen.

Amerikaanse windmotor

In de tuin staat ook een Amerikaanse windmotor. Die is niet in beeld op de foto. Deze heeft een oud-collega van de vader van Milan voor hem geregeld, omdat hij het zo bijzonder vond dat Milan zo’n passie voor molens heeft. De molen heeft eerst een tijd in de achtertuin bij hem thuis gestaan. Maar daar had de molen een slechte windvang( biotoop) en daarom heeft Milan hem verplaatst naar de voortuin van zijn oma.

„Ik zou het ook mooi vinden als de Amerikaanse windmotor die naast het station in Hoogeveen stond zou worden herbouwd. Amerikaanse windmotoren vind je veel in Amerika maar er staan ook een heleboel in Nederland.”