Mila (16) uit Nieuweroord mag eindelijk de Friese Elfstedentocht fietsen. Met oom Joost en vader Ad stapt ze Pinkstermaandag op de fiets voor Spieren voor Spieren

Mila Hoogeveen (16) uit Nieuweroord maakt zich op om Pinkstermaandag 235 kilometer te gaan fietsen. Dan staat de Friese Elfstedenfietstocht op het programma. Samen met haar vader Ad, oom Joost en nog drie andere teamleden maken ze onder de naam Bike Away FSHD de monstertocht langs de elf Friese steden.

Mila Hoogeveen fietst met haar oom Joost (links) en vader Ad de Friese Elfstedentocht.

Mila Hoogeveen fietst met haar oom Joost (links) en vader Ad de Friese Elfstedentocht. Foto André Weima

Joost Hoogeveen deed vijf jaar geleden voor het eerst mee. Naar eigen zeggen werd hij er toen ‘ingeluisd’ door zijn vader. „Hij heeft vroeger zelf de tocht gefietst en hij vroeg zich af of het niet iets voor mij was. Ik heb het toen een beetje op zijn beloop gelaten”, vertelt hij. Toen de deadline naderde zag hij online dat het aantal startbewijzen al uitverkocht waren. „Ik durfde toen wel ja te zeggen.” Hij kwam echter van een koude kermis thuis, want zijn vader had al een startbewijs voor hem geregeld. Pinkstermaandag stapt hij voor de vierde keer op de fiets om de Elfstedentocht te rijden. En dit keer gaat nicht Mila ook mee.

Zestien