Overgangsconsulente Marja van der Klok-Wesselink houdt spreekuur in Bethesda Hoogeveen: 'Mijn werk bestaat uit goed luisteren'

Een mistig brein is een symptoom van de overgang. Foto Shutterstock
Treant heeft sinds vorig jaar een menopauzepoli. Dat het een goede aanvulling is op wat de ziekenhuisorganisatie qua gezondheidszorg biedt, blijkt wel uit het feit dat veel vrouwen er gebruik van willen maken. Overgangsconsulente Marja van der Klok-Wesselink runt de poli en werkt samen met de gynaecologen. Gemiddeld houdt zij een keer in de week spreekuur op een van de drie ziekenhuislocaties, waaronder Hoogeveen. „De overgang is meer dan alleen opvliegers en nachtzweten”, vertelt ze. „Mijn werk bestaat uit goed luisteren naar de klachten en samen verder kijken naar de mogelijkheden.”
Extra werkgebied
Marja is vorig jaar afgestudeerd tot verpleegkundig overgangsconsulente aan de Breederode Hogeschool in Rotterdam, een post hbo-opleiding. Ze is daarnaast werkzaam als verpleegkundige op de afdeling gynaecologie. „Voor Treant is het een extra werkgebied en er is behoefte aan. Dat is wel te zien aan het feit dat we al een wachtlijst hebben.”
,,Het is bijzonder dat huisartsen ons snel wisten te vinden”, vult gynaecoloog Robert Staal van Treant aan. „Ze verwijzen al naar ons door. Bij de huisarts is het druk en daardoor is er vaak niet genoeg tijd om te luisteren naar de frustratie en klachten van de vrouw. Bij ons op de poli kunnen we deze tijd wel nemen.”
Verwarrend
De overgangsconsulente laat de vrouw vertellen over de klachten die ze ervaart en wat dat met haar doet. ,,Soms helpt alleen het er over hebben al. Ik houd ruggespraak met de gynaecologen over wat de vervolgstappen zijn. Zij kunnen eventueel medicatie voorschrijven.”
Staal vertelt dat de symptomen anders kunnen zijn dan vrouwen op basis van hun kennis verwachten en dat is verwarrend. „Je kunt samen zoeken naar een oplossing om de klachten aanvaardbaar te maken. Er zijn vrouwen die al heel veel weten en een pilletje willen. Maar zo simpel is het niet. De menopauze is geen ziekte, maar wel een complex iets. We kunnen helpen de klachten acceptabeler te maken door inzicht te geven in hoe de overgang werkt. Wat heb je, wat kun je er zelf aan doen en wat kunnen wij doen. En het voordeel van de poli is, dat de lijnen kort zijn.”
Makkelijker praten
Marja is blij met de menopauzepoli. „Het is fantastisch leuk werk om te doen. Het helpt voor veel vrouwen denk ik ook wel dat ik zelf 50-plus ben en dus ook ervaring heb met de overgang. Dat maakt het makkelijker praten, vermoed ik, dan wanneer er een jonger iemand tegenover je zit. En soms blijken de klachten niet overgang gerelateerd en moet je mensen het advies geven dat het misschien goed is om een andere specialist te raadplegen.”
‘Het is maatwerk’
Staal vindt dat er bij hen een begeleidende taak ligt. „Mensen zijn meer eisend geworden. Dat komt ook omdat er online een heleboel informatie te vinden is. Die verandering is door de jaren heen ontstaan. ‘Ik heb dat probleem en ik wil die oplossing daarvoor’. We kunnen helaas niet op bestelling een oplossing voor het probleem geven. Het is maatwerk. Het is onze taak hen daarin te begeleiden.”
‘Wel die stap nemen’
Hij raadt vrouwen aan om niet met overgangsklachten te blijven lopen, omdat het er nou eenmaal bij hoort. „Natuurlijk is het logisch om dingen eerst met andere vrouwen in je omgeving te bespreken. De stap om naar een specialist toe te gaan is groot, maar de impact van de menopauze ook. Daarom is het heel belangrijk om lief voor jezelf te zijn en wel die stap te nemen.”
Marja is aangesloten bij de beroepsvereniging VVOC. Consulten worden door de meeste verzekeraars gedeeltelijk of helemaal vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor de voorwaarden van de verzekering.