Mieny Offringa (81): 'Blijf doen waar je blij van wordt, ook al ben je 'plotseling' oud'

Mieny Offringa bij de geknakte boom. Foto Vlieg Zwaluw Vlieg

Mieny Offringa-Salomons (81 jaar) neemt met veel plezier deel aan Kunst door de brievenbus. Mieny woont met echtgenoot Fokko sinds vijf jaar op een heel mooi plekje in Fluitenberg. Twee mensen met een grote liefde voor kunst, cultuur en natuur, dat is niet te missen als je ze thuis opzoekt. Mieny is vrijwilliger op een woongroep bij Amsheerd, gaat geregeld naar een koffieochtend van de kerk en zingt met haar man bij twee koren. Hun pleegkinderen en kleinkinderen spelen een grote rol in hun leven.

Er moet Mieny iets van het hart. En zij verwoordt het helder. ,,Als je wordt geboren, word je ingedeeld bij de baby’s, allemaal zijn ze gelijk, maar ondertussen zijn er toch al kleine verschillen. Heb je de basisschoolleeftijd, dan nemen de onderlinge verschillen al verder toe. En als puber zoek je nog veel meer naar een eigen identiteit. Na al die fases ben je uiteindelijk volwassen. En ineens komt er dan een moment: je bent niet meer volwassen, je bent plotseling oud. Je wordt benaderd als een oudere, men vraagt je nergens meer voor, je wordt als het ware ‘ingedeeld’ bij de ouderen. Wij, de anderen, weten wel wat goed voor u is. Nee hoor, dat kan ik heel goed zelf bepalen. We hoeven toch ook niet allemaal van Willeke Alberti te houden?”

Zeemansliedjes of Bach

Fokko (81 jaar), Mieny’s echtgenoot vult aan: ,,Ik speel zeemansliedjes bij een groep gehandicapten, maar niet iedereen houdt van ‘hopsasa-muziek’. Oh, wat genoten de bewoners toen ik Bach voor ze speelde.” Mieny: ,,De strekking van het verhaal is: blijf mensen als individu benaderen en vragen wat zij graag willen en op welke manier. En ik wil nog zo graag nieuwe dingen leren. Daarom ben ik ook zo blij met mijn deelname aan Kunst door de brievenbus.”

Vlieg zwaluw, vlieg!

In coronatijd ging het project van start met Vlieg zwaluw, vlieg! Kinderen van een basisschool beschilderden één zijde van een houten zwaluw, daarna werd de andere kant door oudere deelnemers thuis beschilderd. Het was een verbindingsproject tussen verschillende generaties in coronatijd, met uiteindelijk een presentatie tijdens Kunstwark in het Park. Mieny is zeer te spreken over de workshops die zij mocht volgen bij kunstenaars als Geert Oldenbeuving en Delia Bremer: ,,We mochten zulke mooie opdrachten op onze eigen manier uitvoeren, ik vond het heerlijk. Neem nou de laatste opdracht: kijk naar jezelf, hoe fantastisch je bent. Ik moet deze nog insturen.”

Geknakte boom

Mieny toont een boekje met tekeningen en gedichten dat zij zelf heeft uitgegeven en het is duidelijk dat zij nog steeds bruist van de ideeën. ,,Er kwamen ook leuke ontmoetingen uit het kunstproject voort, en dit najaar ga ik er zeker mee door. De foto is ook tijdens een workshop gemaakt. Je mocht zelf een plek uitzoeken die bij je past. Ik heb voor de plek met de geknakte boom in de natuur gekozen. Daarbij voel je je klein, en is het net of je problemen ook kleiner worden.”

Nieuws

menu