Middelbare scholen Hoogeveen houden wederom online open dagen. Meerdere scenario’s liggen klaar

In het Science Lab van RSG Wolfsbos valt genoeg te onderzoeken en te ontdekken voor nieuwe brugklasleerlingen. Foto: Jeroen Mons

Net als afgelopen jaar zien de schoolbesturen zich voor de zware taak gesteld zich op een flexibele manier op te stellen in het voorbereiden van de open dagen.

Voor ouders en leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen was het dit jaar weer afwachten op welke manier er met de toekomstige schoolomgeving kennisgemaakt kan worden. De beide middelbare scholen in Hoogeveen, RSG Wolfsbos en het Roelof van Echten College, passen de strategie aan na iedere persconferentie. De ervaringen van het afgelopen jaar helpen mee de planning snel en flexibel aan te passen.

Directeur bestuurder RSG Wolfsbos Dries Koster en Sytske Poppinga (PR & communicatie) volgen het nieuws op de voet en hebben samen met het promotieteam diverse scenario’s klaarliggen. „De verwachting is dat de huidige maatregelen verlengd gaan worden”, aldus Koster. „Het programma nu is een online open dag op vrijdag 21 januari. Hiervoor kunnen de leerlingen en hun ouders zich via de website aanmelden. Zij krijgen dan een link gestuurd waarmee ze toegang krijgen tot het online platform, waar ze dan nader kennis kunnen maken met de school, docenten, leerlingen én oud-leerlingen. Het is natuurlijk jammer dat we de school niet open kunnen stellen voor de bekende vrije inloop, maar het brengt ook goede dingen met zich mee zoals het bedenken van nieuwe activiteiten. Zo hebben we in oktober al Doe-middagen georganiseerd, waar de leerlingen in kleine groepjes aan de slag gingen, gemaakte werkstukken konden gelijk mee naar huis. Zo hebben toch twee groepen van zo’n 120 kinderen al fysiek met onze school kennis kunnen maken. Zo kunnen we veel gerichter contact maken met de leerlingen en zo kunnen ze zien hoe we hier met elkaar omgaan.”

Afspraak ‘op maat’

Sytske Poppinga licht de opzet toe: „Naast de Doe-middagen hebben we half november gelukkig ook al twee informatieavonden kunnen organiseren voor ouders en leerlingen. Op die avonden werden de ouders middels een interactieve presentatie geïnformeerd over het onderwijs en de mogelijkheden binnen RSG Wolfsbos. De leerlingen gingen in kleine groepjes naar de lokalen en kregen daar korte presentaties vervolgens gingen de docenten met de leerlingen in gesprek over de stap van de basisschool naar de middelbare school. Voor wie nu wil ‘proeven’ van ons praktijkonderwijs, kan zich inschrijven voor een persoonlijke kennismaking. Dan wordt er ‘op maat’ een afspraak met je gemaakt.”

‘Wij zien jou’

Wil men na de online open dag het echte schoolleven op RSG Wolfsbos ervaren met lessen en activiteiten, dan kunnen leerlingen van groep 8 zich aanmelden voor ‘Wolfsbos Live!’, dat wordt gehouden op woensdag 2 februari van 12.30 tot 15.30 uur. Vanuit het motto van de school ‘Wij zien jou’ is een persoonlijke kennismaking met leerlingen en hun ouders erg waardevol. Er is op donderdag 3 februari tussen 14.00 en 21.00 uur een aangepaste open dag. Na opgave via de website kunnen de deelnemers middels tijdsblokken in kleine groepjes de school bezoeken. „We hopen op deze manier alle belangstellenden toch een goede indruk te geven hoe het schoolleven er hier aan toegaat, want die eerste indruk is belangrijk om de juiste schoolkeuze te maken. Als leerling kom je hier toch zo’n vier tot zes jaar dagelijks naartoe. Het allerbelangrijkste is toch dat je met plezier naar school gaat,”” aldus Sytske Poppinga.

https://www.wolfsbos.nl/naar_de_brugklas/kom_je_kennismaken

Samen steppen door het gebouw

Ook het Roelof van Echten College (RvEC) maakt zich klaar voor de kennismaking met mogelijk toekomstige leerlingen op de locaties Voltastraat en Bentinckspark. Rian de Roo, communicatieadviseur van RvEC, is daar samen met de afdelingsleiders voor de onderbouw al sinds begin dit schooljaar druk mee. „Samen pakken we het vroeg op, zodat we voorbereid zijn op verschillende scenario’s. Vorig jaar werd de open dag voor de eerste keer volledig online gehouden. Dat was een bijzondere ervaring waarvan we veel geleerd hebben en gelukkig veel positieve reacties over hebben ontvangen. Naast vlogs van brugklasleerlingen is er op onze website een virtuele rondleiding door onze schoollocaties te zien. Op een ludieke manier, want een afdelingsleider en leerling steppen samen door het gebouw. We hebben ervoor gekozen deze online successen een vervolg te geven en een mooie mix van online en fysieke voorlichting te ontwikkelen.”

Het uitgangspunt daarin is de behoefte van de toekomstige brugklasser en zijn of haar ouders. „Wat hebben zij nodig om een goede schoolkeuze te maken? Daar gaat het om. Vorig jaar was het een groot gemis dat leerlingen niet even sfeer konden proeven in de school. Daarom zijn we blij dat de Roelof Experience in november kon doorgaan. De leerlingen van de basisscholen werden uitgenodigd om na inschrijving in kleine groepjes kennis te komen maken. Ze mochten één ouder meebrengen, zodat ook zij een kijkje konden komen nemen in onze gebouwen”, vertelt De Roo.

Roelof Online

Op dinsdagavond 25 januari is er Roelof Online, waarin oud-leerling Tom Kikkert in gesprek gaat met leerlingen en afdelingsleiders. Ook geven leerlingen dan op een bijzondere manier een kijkje in hun dag op het RvEC. Woensdagavond 26 januari is er een online vragenuurtje dat leerlingen en hun ouders via de website van het RvEC kunnen volgen. „Afdelingsleiders en leerlingen zitten dan klaar om alle vragen te beantwoorden. Op vrijdag 28 januari organiseren we Roelofs Drive-in. Op beide locaties wordt er op grote schermen een presentatie gegeven, waarbij de aanwezigen de autoradio kunnen afstemmen op de RvEC-zender en zo vanuit de auto alles kunnen beleven. Groep 8-leerlingen mogen zo veel mensen meenemen als zij willen, zo lang ze maar in één auto passen. Na de gezamenlijke start krijgen de leerlingen in kleine groepjes een rondleiding door de school. De achterblijvers in de auto kunnen via het scherm onze school beter leren kennen. Op deze manier kan iedereen op een veilige manier kennismaken met het RvEC, de vakken en de medewerkers. Wij kijken ernaar uit!”

https://rvec.nl/naar-de-brugklas/kom-kennismaken/

Nieuws

menu