Met het 10.000 volt-net is Green Planet klaar voor een duurzame toekomst: 'We hebben het hier over het creëren van een extralange levensduur'

Met uniek 10.000 volt-net is Green Planet klaar voor een duurzame toekomst. Foto: Green Planet

Green Planet in Pesse krijgt een eigen 10.000 volt-net. Het elektriciteitsnet maakt het snel laden met extra vermogen bij het tankstation mogelijk, ook wanneer er de komende jaren nog meer snelle oplaadstations bijkomen.

Een huishouden gebruikt 230 volt aan stroom, soms 400 volt met een relatief laag vermogen. De zware oplaadstations hebben om een auto snel op te kunnen laden veel vermogen nodig. Daarom is er bij Green Planet gekozen voor de aanleg van een 10.000 volt-net.

Om de 10.000 volt terug te kunnen zetten naar de 400 volt, wat nodig is om de auto te kunnen opladen, is een transformator nodig. Helaas zijn deze transformatoren erg lastig te verkrijgen. Een bedrijf uit Rotterdam is Green Planet te hulp geschoten en heeft de transformatoren aangeboden. „We zijn een kleine organisatie met een grote voorraad”, legt directeur Marjolein de Ruiter uit. „We kunnen direct leveren en snel schakelen.”

Tweede leven

Het bedrijf van de Ruiter helpt Green Planet met de aanschaf van de transformatoren en de schakelinstallaties. Naast dat het bedrijf van de Ruiter veel inkoopt heeft het bedrijf ook veel tweedehands materialen liggen. „Zo leveren we een bijdrage aan een circulaire economie. Natuurlijk verkopen we de transformatoren niet zonder ze uitgebreid te hebben getest”.

Edward Doorten, initiatiefnemer van Green Planet, is ontzettend blij met de uitkomst. „Als je dit soort projecten gaat doen zit je snel op het spoor van alleen nieuwe componenten inzetten. Onzin eigenlijk. Betonnen huisjes slijten niet en transformatoren hebben ook tweedehands een enorm lange levensduur. Ook als we de snelladers in de toekomst verder gaan verzwaren zijn wij er klaar voor. Vanuit alle perspectieven geredeneerd hebben we het hier over het creëren van een extralange levensduur.”

Specialistische partijen

Omdat er bij het in gebruik nemen van een 10.000 volt-net veel komt kijken heeft Green Planet de hulp ingeroepen van specialistische partijen om alles volgens de huidige wetgeving te laten verlopen. Zo is huisinstallateur Van Dorp uit Hoogeveen - voorheen Ten Kate Installatietechniek - verantwoordelijk voor de laagspanning. „Voor ons is dit een geweldige klus waarbij we veel leren over hoe robuuste snel laadpleinen ingericht kunnen worden. We zijn er trots op om hier hoofduitvoerder te zijn”, vertelt vestigingsdirecteur Erik Hommes.

Nieuws

menu