Medewerkers Fokker en Buig Centrale Hoogeveen staken opnieuw. 'Niet omdat je jonger bent een lager salaris krijgen'

Een staking zoals we die gewend waren. Een bijeenkomst van de FNV in hotel Faber in Hoogezand, vijf jaar geleden, ten tijde van de toenmalige metaalstakingen.

Een staking zoals we die gewend waren. Een bijeenkomst van de FNV in hotel Faber in Hoogezand, vijf jaar geleden, ten tijde van de toenmalige metaalstakingen. Foto: Archief Duncan Wijting

Werknemers van Fokker Aerostructures en Buig Centrale Steenbergen (BCS) in Hoogeveen leggen vrijdag en maandag opnieuw het werk neer.

De staking is onderdeel van estafettestakingen door het hele land voor een betere cao Metalektro.

Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers volgens Pieter Beuzenberg, bestuurder van FNV Metaal, een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar.

,,Terwijl de inflatie naar bijna 2 procent per jaar stijgt. Over de hele linie verdienen bedrijven in deze sector nog steeds goed door grote inzet van hun werknemers. Die moeten dan ook daarnaar worden beloond.”

Geen overeenstemming

Naast loon is er volgens Beuzenberg geen overeenstemming over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken.

,,FNV wil ook meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En voor jongeren willen wij dat de salarisschaal op leeftijd verdwijnt. Een moderne cao is nodig in deze sector. Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt. En dus niet, omdat je wat jonger bent, een lager salaris krijgen.’”