Maud loopt negen rondjes tijdens de Unicef Kinderloop in Hoogeveen, Guus verliest een glas van zijn bril en krijgt hulp van oma en het publiek | Fotoreportage

Unicef Kinderloop op Raadhuisplein.

Unicef Kinderloop op Raadhuisplein. Foto André Weima

Het is koel en nog een beetje grauw als de kinderen van groep 3 aan de 35ste Unicef Kinderloop in Hoogeveen beginnen. Het frisse weer deert hen niet. Ze schieten uit de startblokken wanneer de omroeper aankondigt dat ze los mogen. Vol goede moed beginnen ze aan hun rondjes op het parcours voor het gemeentehuis.

De leerlingen van groep 2 van de Hoogeveense scholen staan dan allang uit te puffen. Zij hebben hun rondjes er dan allang op zitten. Terwijl onder toeziend oog van burgemeester Karel Loohuis de kinderen op het parcours de longen uit hun lijf lopen, geniet Maud van een ijsje. Ze heeft negen rondjes gelopen. Op de vraag of ze veel geld heeft opgehaald, knikt ze verlegen. Samen met mama rekent ze uit hoeveel er naar Unicef gaat. 25 euro. Ze glimlacht en smult verder van haar ijsje.

‘Nog een minuut’

Bij het uitloopvak aan de zijkant van het gemeentehuis staan ouders klaar om hun kinderen op te vangen, met warme jassen. In het startvak staan de leerlingen van groep vier inmiddels klaar. ,,Nog een minuut”, brult de omroeper in zijn microfoon. Het teken voor veel kinderen om nog even extra gas te geven en er nog een laatste rondje uit te persen.

De vrijwilligers van Unicef wachten de derdegroepers op in het uitloopvak met een ijsje en een sleutelhanger. Het is de vijftiende keer dat de Kinderloop gehouden wordt tijdens de Cascaderun. Daarvoor werd deze onder andere verlopen tijdens Koninginnedag. Leerlingen van de Hoogeveense scholen laten zich sponsoren door familie en bekenden. Het geld wat daarmee wordt opgehaald is dit jaar voor onderwijs en een schonere leefomgeving voor kinderen in de Ivoorkust.

Kletsend rondjes lopen

Lara uit groep 3 komt het uitloopvak binnen. Ze wordt begroet door haar familie. ,,Goed gedaan”, klinkt het. Ook voor haar is het de eerste keer dat ze meedeed. Het was leuk ,,En gezellig”, want ze liep lekker kletsend haar rondjes. In het vak komen steeds meer kinderen binnen. Sommigen worden geïnterviewd voor radio en televisie. Vrijwilligers met Unicefjasjes aan houden nauwlettend in de gaten dat ze niet zelf het vak uitlopen. Ze mogen pas weg als papa of mama er zijn. ,,Want we willen niet dat kinderen kwijt raken”, vertelt een van hen.

Succes met een zoen

Inmiddels is groep 4 bezig aan de laatste minuten van de loop en leerlingen van groep 5 verzamelen zich voor hun loop. Puck trekt haar jas uit en wordt met een zoen succes gewenst door haar moeder. Ondertussen lopen de leerlingen op het parcours hun laatste rondes. Guus verliest tijdens het rennen een glas van zijn bril, omdat deze valt. Met behulp van het publiek wordt hij teruggevonden en vakkundig door oma in het montuur teruggeplaatst. Hij kan verder met zijn laatste ronde. Terwijl het startschot voor groep 5 klinkt, breekt er een zwak zonnetje door.