Mark Aardenburg wil documentaire maken over tewerkstelling tijdens de Tweede Wereldoorlog; 'Ook in Aardenburg zijn Joden tewerkgesteld'

In de fabriek Aardenburg zijn medewerkers conserven aan het inpakken. Dit is waarschijnlijk tussen 1935 en 1939. Foto: Archief familie Aardenburg
Mark Aardenburg is van beroep documentairemaker en is bezig met het verzamelen van informatie voor een televisiedocumentaire over het tewerkstellen van Joden bij Nederlandse bedrijven. Daarin mag het bedrijf van zijn opa natuurlijk niet ontbreken.
„Mijn opa Lucas Aardenburg heeft in 1929 in Hoogeveen de Conservenfabriek ‘Kennemer’ opgezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vrouwelijke gevangenen uit Westerbork in deze fabriek tewerkgesteld. Ik heb een onderzoeksubsidie gekregen voor een televisiedocumentaire over het tewerkstellen van Joden bij Nederlandse bedrijven in de oorlog.” Tot nu toe heeft hij een brief gevonden van Beate Mohr van 14 oktober 1943. Hierin schrijft zij aan haar neef Cris dat ze drie weken vanuit Westerbork met de bus naar Hoogeveen ging om in de ‘Konservenfabrik’ te werken. „Daarnaast heb ik een couplet van een lied gevonden met een verwijzing naar werken in de fabriek van mijn opa. Deze documenten komen beiden uit het archief van Herinneringscentrum Westerbork. Verder kan ik heel weinig vinden.”
Oproep
Vandaar zijn oproep. „Ik heb heel veel vragen. Kent u iemand, of heeft u iemand gekend die tewerkgesteld is? Wie organiseerde de tewerkstelling? Wie verdiende eraan en hoeveel? Is het op grote schaal gebeurd en voor een lange periode? Deden bedrijven daar vrijwillig aan mee? Hadden de bedrijven daar veel baat bij? Hoe reageerden de tewerkgestelden erop?” Mark Aardenburg wil graag in contact komen met mensen die hier meer van weten of die meer weten over de fabriek van zijn opa in de Tweede Wereldoorlog. „Ook ben ik geïnteresseerd in verhalen over andere bedrijven waar Joden uit Westerbork gewerkt hebben.”
Wie meer weet kan contact opnemen met Mark Aardenburg via mark@movietron.nl of 06 5579 5966