Makelaar Ronald Otten start met woonvacature.nl: 'Het omgekeerde Funda'

Makelaar Ronald Otten is gestart met Woonvacature.nl Foto: André Weima

Hoogeveen – Solliciteren op een huis, het kan sinds een week of twee via de website woonvacature.nl. Het is bedacht door de Hoogeveense makelaar Ronald Otten, bekend van Otten Makelaardij en Goed Nieuws Makelaars.

,,Je kunt woonvacature zien als een omgekeerde Funda.nl. Bij woonvacature.nl plaats je een open sollicitatie op een huis. Of dat huis dan al te koop moet staan? Nee, in dit geval hoeft dat juist niet! Want de markt van te koop staande woningen kennen we al. Met woonvacature.nl duiken wij een stuk dieper in de woningmarkt, want deze is door het te beperkte aanbod en de ongekend grote vraag echt helemaal vastgelopen. Wij gaan pro-actief op zoek naar het huis dat nog niet te koop staat, zonder het bekende aanbod over te slaan.”

Wanneer een huis op de woningmarkt komt, ontstaat er volgens Otten in veel gevallen een ware run. ,,Het is dringen aan de zoekerskant. Raakte je je woning een paar jaar geleden aan de straatstenen niet kwijt, nu is er een tekort aan huizen. Er worden nog steeds véél te weinig woningen gebouwd. De marktomstandigheden zijn 180 graden gewijzigd ten opzichte van pak en beet 10 jaar geleden. Dit vraagt ook om een aanpassing door de makelaar. Heel regelmatig krijgen wij zoekers op kantoor. Maar het passende antwoord op hun hulpvraag was er tot voor kort simpelweg niet. Dus bedacht ik woonvacature.nl. Je moet in deze tijd toch creatief zijn en blijven.”

Hoe het werkt? Voor een goede woonvacature vragen wij de huiszoekenden op zoek te gaan naar 20 favoriete adressen. Samen met het team van zijn makelaardij gaat Otten uitzoeken of een van deze droomplekjes beschikbaar is. ,,Op onze site schrijf je eigenlijk een Curriculum Vitae. we maken een compleet zoekersprofiel. Uiteraard wordt het profiel van de zoeker anoniem gepresenteerd. Je geeft aan wat je persoonlijke omstandigheden zijn en je verklaart je persoonlijke aankoopmotivatie. In het profiel staat ook een omschrijving van het financiële plaatje van de zoeker. Met de woonvacature geef je aan waarom moet de woningeigenaar nou juist zijn huis aan jou als zoeker zou willen verkopen?”

Woonvacature.nl schrijft de woningeigenaren actief aan. ,,Natuurlijk pas als we alles hebben onderzocht. Een woning die onlangs in de verkoop heeft gestaan, komt niet zo snel op de markt. Aan de geselecteerde adressen sturen een brief met de vraag of ze openstaan voor een gesprek. Want wie weet heeft iemand wel verhuisplannen en geven wij dat laatste duwtje. Naast de genoemde brieven gaan we ook actief werven op Facebook en bestaat zelfs de mogelijkheid om middels huis-aan-huis flyers de zoekwens bekend te maken bij het grote publiek ”

Grondig zoeksysteem

Otten heeft vanuit de makelaardij een dergelijk grondig zoeksysteem nog niet gezien. Makkelijk is het namelijk niet. ,, Om de zoektocht te stroomlijnen hebben we een systeem ontwikkeld dat onze website ondersteunt. Het is normaal gesproken een flinke klus om alles uit te zoeken, maar daar draaien we onze hand niet voor om. Een zoektocht kost zoekers doorgaans heel veel tijd en energie. Ik denk echt dat woonvacature bijdraagt aan de oplossing van het vraagstuk ‘hoe krijg ik een woning’. Je gaat in gesprek namens de koper en zo schrijf je een markt aan die normaal gesloten zou blijven. Ook een groot voordeel: je staat niet met 20 man in de rij voor een woning.”

Woonvacature.nl heeft veel voordelen. Het biedt in deze krappe markt een mogelijkheid om achter de vijver van funda te vissen. ,,Mensen die een nieuw huis zoeken om in te wonen kunnen we helpen maar het is ook een mooi platform voor mensen die willen investeren in vastgoed. Er is een categorie mensen op zekere leeftijd die liever niet willen verhuizen, hun huis is hun kapitaal. Door een gebrek aan geld voelen deze mensen zich gedwongen om hun geliefde huis van de hand te doen. Dat echtpaar kan dankzij woonvacature het huis huren van de koper en deze mensen kunnen blijven wonen in hun eigen huis. Als een investeerder zich op een nette manier bij deze mensen bekend kan maken ontstaan de mooiste kansen!”

Of het systeem werkt? „”Het eerste succes hebben we al kunnen boeken! We hebben een starter op de woningmarkt kunnen helpen. Na een jaar van teleurstellingen is deze zoeker binnen een week door ons is geholpen! Het biedt echt een nieuw perspectief!”

Meer informatie is te vinden op www.woonvacature.nl .