Makelaar Els de Vries verkoopt onder andere woningen op Curaçao: ‘In Hoogeveen worden te weinig huizen gebouwd’

Els de Vries woonde jaren in Hoogeveen, waarna ze tien jaar op Curaçao woonde en werkte. Sinds drie jaar is de makelaar terug in Hoogeveen, maar haar geliefde eiland laat ze niet los. Ze verkoopt namelijk ook woningen op het tropische eiland. Ze beleeft momenteel een hectische tijd in verband met de ernstige ziekte van haar zoon Lars, die op Curaçao woont. Ze keert dan ook regelmatig terug naar het eiland dat geen enkel geheim meer voor haar heeft.

Makelaar Els de Vries woonde jaren op Curaçao, maar momenteel verkoopt ze vanuit Hoogeveen onder andere huizen op het tropische eiland.

Makelaar Els de Vries woonde jaren op Curaçao, maar momenteel verkoopt ze vanuit Hoogeveen onder andere huizen op het tropische eiland. Foto: André Weima Fotografie

Els de Vries werd geboren in het Groningse Zuurdijk en groeide op in een liefdevol gezin met vijf kinderen. Toen ze acht jaar was verhuisde het gezin naar Hoogeveen. Ze bezocht de Bellatrixschool en de Waterinckschool en daarna de huishoudschool. ,,Ik hield niet zo van school,” vertelt ze. ,,In groep 6 van de Bellatrixschool vertelde ik dat ik graag zangeres wilde worden, waarna ik door de hele klas werd uitgelachen. Daarna heb ik nooit meer gezongen. De laatste twee jaar van de lagere school ging ik naar de Waterinckschool. Ik zou het best leuk vinden mijn klasgenoten van destijds weer eens te zien, maar een reünie is een hele organisatie. Daarna bezocht ik de huishoudschool en de INAS, omdat mijn moeder die het best bij mij vond passen. Het leren ging mij gemakkelijk af, maar ik was niet echt blij op school. Ik weet nog wel dat we op kamp gingen naar Appelscha. Tijdens een nachtwandeling belandden we tussen militairen, die daar op oefening waren en in de greppels lagen. Dat was een bijzondere ervaring.” Els zag een leven als gezinsverzorgster niet zo zitten en sloeg een andere weg in. ,,Ik heb bij TVM gewerkt en later in een peuterspeelzaal. Ik kreeg het gevoel dat ik stil stond, ik wilde groeien. Ik ben toen in het diepe gesprongen en heb het middenstandsdiploma gehaald en diverse cursussen gevolgd.” Ze werkte vervolgens bij Phone House, SNS Bank en bij een verzekeringskantoor. Daarna liet ze zich omscholen tot makelaar.

Het roer ging om

Ze was inmiddels getrouwd met Cees Bodegraven en samen kregen ze vier kinderen. In 2009 gooiden ze het roer drastisch om en verhuisden naar Curaçao. ,,Ik heb daar een makelaarskantoor geopend. Ik was één van de weinigen op het eiland met makelaarspapieren. Ook ben ik een expatbureau begonnen, waarbij ik Nederlanders, die nieuw waren op Curaçao, begeleidde en adviseerde.” Els voelde zich op het eiland als een vis in het water. ,,Oh ja, het leven daar geeft mij een gevoel van vrijheid. Ik geniet daar van de zon en de zee. Je kunt je eigen leven leiden. Ik hou van de ongedwongenheid, de vriendelijkheid en de onthaasting. Ze maken zich daar nergens druk over. Ik belde eens een tuinman en hij zei: ,,Ik kom er aan.” Het is nu dertien jaar geleden en hij moet nog steeds komen. De inwoners zijn veel toleranter dan in Nederland. Als de buren harde muziek draaien tijdens een feestje, gaat men in de eigen tuin zitten en geniet men gewoon mee van de muziek. Er zijn dan ook weinig conflicten op het gebied van geluidsoverlast. Wel vind ik het jammer dat de inwoners niet echt zuinig zijn op hun eiland. Veel afval gooien ze gewoon langs de kant van de weg of in de bosjes. Ook valt het mij op dat veel inwoners niet zo aardig zijn voor dieren.”

Vakantiewoningen

Drie jaar geleden keerde Els terug naar Hoogeveen. ,,Ik ben gescheiden, mijn dochter Tess woont in Nederland. Zij had haar moeder nodig en daarom heb ik het eiland verlaten, maar ik hou nog steeds van Curaçao.” Vanuit huis in Hoogeveen runt ze haar makelaarskantoor, waarbij ze ook huizen op Curaçao verkoopt. ,,Ik verkoop diverse soorten woningen, waaronder ook vakantiewoningen. In samenwerking met een organisatie heb ik een recreatiepark in Seeburg in Duitsland gekocht, 47 woningen gaan binnenkort in de verkoop. Daarnaast lever ik complete badkamers en doe ik aan styling en bouwbegeleiding. Ik ontwerp ook meubels, ik ben momenteel bezig met een mooie kast. Als mensen een huis op Curaçao willen kopen ga ik daar naar toe of ze komen bij mij. Ik weet alles op Curaçao. Ik kan hen adviseren wat de beste plek op het eiland is, in welke buurt je het best kunt wonen. Je kunt beter niet blanco naar het eiland gaan. Je moet op veel punten letten. Ik heb als makelaar een goede naam op Curaçao.” Els zoekt zelf een huis in Hoogeveen of Zwolle, maar dat valt niet mee. ,,Het is een moeilijke markt, er is weinig handel. Er is gewoon een tekort aan huizen. Of je moet sterk overbieden. Veel mensen zoeken momenteel een huis.”

Zoon Lars

Haar zonen Rick en Lars, die in Hoogeveen werd geboren, wonen op Curacao. Zoon Luuk woont in Zwolle en Tess in Hoogeveen. Er zijn momenteel veel zorgen om haar 30-jarige zoon Lars die maanden geleden te horen kreeg dat hij aan kanker lijdt. ,,Dat is heel heftig. Lars is erg ziek geweest. Hij had koorts en is sterk vermagerd. Het beheerst je dag en nacht. Dan is het lastig dat je zo ver weg woont. Nu gaat het redelijk met hem. Eind augustus horen we of de chemokuur geholpen heeft. Het is echt zenuwslopend, het heeft me veel extra grijze haren en rimpels opgeleverd. Lars en zijn partner hebben onlangs een dochter gekregen. Dat is ons kleine cadeautje. Een lichtpunt in deze donkere tijd.” Een crowdfundingsatie om geld voor Lars binnen te halen, is gestopt. ,,Die heeft 16.000 euro opgeleverd. Daar leven ze nu van, want Lars werkt niet meer door zijn ziekte. Ik heb een ander huisje voor hen geregeld, want ik wilde een betere omgeving voor hen. Binnenkort ga ik weer naar Curacao toe. Ik heb bewust ervoor gekozen een aantal keer per jaar naar het eiland te gaan. Ik wil binding met het eiland en mijn familie houden.” Els woont met plezier in Hoogeveen, maar ze heeft wel een opmerking. ,,Hoogeveen is enorm groot geworden. Het is jammer dat er weinig huizen worden gebouwd. In Hoogeveen heerst grote woningnood. Er bestaat veel animo voor koophuizen. Hoogeveen is een mooie stad, het onderhoud is goed. Ik heb ook nog in Echten en Zuidwolde gewoond.”

Dol op reizen

De Hoogeveense makelaar houdt erg van reizen. Ze maakte drie jaar geleden in haar eentje een reis van twee maanden door Azië. ,,Dat was een fantastische reis. Ik reisde door Laos, Maleisië en Thailand. Ik trad ver buiten mijn comfortzone, maar het was heel erg leuk. Ik heb veel lieven mensen ontmoet. In de bergen heb ik diepgaande gesprekken gevoerd met jonge mannen uit Irak. Voor hen was het natuurlijk ook apart met een westerse, blonde vrouw te praten. Die gesprekken gaven me een goed gevoel. Die hebben mij gevormd. Ik overnachtte in hostels, waar ik bier heb leren drinken. Tijdens gevaarlijke busritten heb ik me regelmatig afgevraagd of ik die wel zou overleven. Op straat was ik gewoon een attractie, mensen wilden met mij op de foto. Ik voelde me volledig veilig. In Maleisië voelde ik mij wel bekeken door mannen en vrouwen. Ik weet nu dat ik het durf een dergelijke reis te maken, maar als ik er nu weer naar toe zou gaan, ben ik bang dat het niet meer zo leuk zal zijn als toen. Ik zou nog wel andere landen willen zien.”