Make-A-Wish 'wensreis' voor 8-jarige Zoë uit Hoogeveen: een echte prinsessendag

Zoë (in de blauwe prinsessenjurk) en haar nichtje, die beiden zijn omgetoverd tot prinses, in de limousine. Foto: André Weima

De 8-jarige Zoë Baas uit Hoogeveen beleefde vrijdag de dag van haar leven. Ze werd omgetoverd tot prinses, mocht dansen, zingen, patatjes eten en zelfs in een koets plaatsnemen. Dit dankzij de organisatie Make-A-Wish.

Zoë heeft de ziekte van Pompe, een auto-immuunziekte die werd ontdekt toen ze nog maar 4 maanden was. „Als ze haar medicatie niet krijgt, worden haar spiertjes een vuilnishoop. Haar hart was heel groot, maar gelukkig sloeg de behandeling aan”, vertelt haar moeder Celina. Tot en met haar 6de reizen haar ouders wekelijks met haar naar Rotterdam, waar een expertisecentrum is gevestigd en waar zij steeds een infuus krijgt toegediend. Tegenwoordig gebeurt dat thuis. Daarnaast krijgt Zoë onder andere regelmatig fysiotherapie en logopedie en heeft ze spalkjes.

‘Wish journey’

Om haar zorgen even te vergeten, had Zoë als grote wens om een dagje omgetoverd te worden tot een prinsesje. Wat er leuk is aan prinses zijn? Over het antwoord hoeft het meisje nauwelijks na te denken: „Dan kan ik dansen en zingen en in een koets rijden.” De afgelopen tijd heeft ze naar de wens toegeleefd, een traject dat ze samen met haar ouders en de vrijwilligers van Make-A-Wish uit Drenthe heeft beleefd. „Wij noemen dat de Wish journey , die vaak zo’n drie tot vier maanden duurt. Dan hebben ze echt iets om naar uit te kijken. We proberen ze op deze manier toch een beetje grip te geven, want die grip hebben ze al niet op hun ziekzijn. Er blijven echter genoeg verrassingen over”, vertelt Charlotte Kappelle van Make-A-Wish.

Roze limousine

Vrijdag werd een dag vol hoogtepunten. Zo onderging Zoë eerst een metamorfose. Ze werd bij Barbershop & Kapsalon Kamal in Hoogeveen prachtig gekapt en opgemaakt en mocht een speciaal voor haar gemaakte blauwe prinsessenjurk aan. Rond het middaguur verscheen een roze limousine mét daarop de naam Zoë bij haar thuis en stapte het meisje samen met haar ouders, opa en oma en haar nichtje in voor een tocht naar landgoed Het Laer in Ommen. In en rond kasteel Het Laer volgde een middag met verrassingen: een rit met een echte witte Assepoesterkoets, ze ging dansen, maakte smoothies en er volgde een fotoshoot. Voordat de limousine weer terug reed naar Hoogeveen was er nog een feestelijke high tea in het kasteel, waarbij als verrassing andere familieleden aanschoven.

In één klap alles anders

Elke dag horen gemiddeld 3 families in Nederland dat hun kind een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte heeft. Het gezinsleven verandert in één klap totaal. Die impact is moeilijk voor te stellen. Make-A-Wish Nederland wil al deze jonge patiënten tussen 3 en 18 jaar een positieve boost meegeven. Een ervaring die ze sterker maakt, en vertrouwen en kracht geeft voor de toekomst. Dat doet Make-A-Wish door samen hun allerliefste wens te laten uitkomen.

http://www.makeawishnederland.org

Nieuws

menu