Magische portretten van Henk Bosma te zien in het Tonckenshuys in Zuidwolde

Een van de prachtige portretten die Henk Bosma fotografeerde. Henk Bosma

Henk Bosma uit Alteveer, hij staat bekend als een gepassioneerd fotograaf. Hij werkte onder ander mee aan de Vlinderatlas van Drenthe genaamd ‘Dagvlinders in Drenthe’. Maar hij maakt ook portretten. Op de Fotofair van 2016 won hij de eerste prijs in de categorie portretten. Zij geheim? ‘Verander je licht, schilder een foto. Verander je standpunt, verander de werkelijkheid…’ Tot eind april is een expositie van zijn portretfoto’s te zien in het Tonckenshuys in Zuidwolde.

De foto’s van die Henk Bosma in het Tonckenshuys ten toonstelt zijn portretten van kinderen uit De Wolden en omstreken. Wat hem inspireert zijn gezichten, ogen en haar. Zijn motivatie is om op een andere manier te kijken naar mensen, spelen met licht en schaduw.

Kinderportret

Henk Bosma heeft 42 jaar in de reclame gezeten, eerst als reclameschilder, daarna als grafisch ontwerper op een reclamebureau. Zijn passie voor fotografie heeft Henk al sinds zijn jeugd. Van het eerste click-clack toestelletje (Hema 2,50 gulden), tot nu, het digitale tijdperk. „Ik ben begonnen met macrofotografie, met name vlinderfotografie. Al snel werden mijn foto’s gewaardeerd, wat uitmondde in verschillende publicaties als vlinderboeken en tijdschriften in Nederland en buitenland. Mijn hoogtepunt was in 2016, waar ik meegewerkt heb aan de Vlinderatlas van Drenthe genaamd ‘Dagvlinders in Drenthe’. Een boek van 180 pagina’s waar ik als mede redacteur verantwoordelijk ben geweest voor vele foto’s en als grafisch vormgever het boek heb samengesteld.”

Autodidact

Na zijn pensioen is hij verder gegaan als autodidact, met portretfotografie en richtte hij een eigen studio in. „Wat mij aantrekt zijn gezichten, ogen en haar. Door op een andere manier (fotografisch) te kijken naar mensen zie je ineens veel meer. Licht, schaduw zijn erg belangrijk in deze. Door mijn grafische achtergrond zie je in je verbeelding al resultaten. Door veel om je heen te kijken, naar bijvoorbeeld 17e eeuwse schilderijen, Facebook, op straat, hier en daar eens een workshop te volgen, leer je veel, maar de kunst is om toch een eigen stijl te ontwikkelen.”

Hij stelt zelf bescheiden vast, dat hij daar de laatste jaren aardig in geslaagd is. „Ik bedoel te zeggen, iemand nadoen is niet moeilijk, een eigen visie is des te belangrijker. Mijn modellen zijn gewone mensen die voor mij een belangrijke rol spelen. Een professioneel model is naar mijn mening voorgeprogrammeerd en weinig kneedbaar. Kan ook mooi zijn hoor! Iemand met geen ervaring kun je zelf sturen en geeft soms wonderbaarlijke resultaten. Puur en karakter staan bij mij hoog in het vaandel.”

De expositie is te bereiken, hoofdingang Tonckenshuys, direct links de trap naar beneden. Heel veel plezier bij de exclusieve expositie.

Nieuws

menu