Maatschappelijke Hoogeveense hulpacties voor Oekraïne gebundeld in 'GOI'

Huishoudelijke spullen worden uitgepakt door medewerkers van de gemeente in het pand aan de Kroon. Gemeente Hoogeveen

Om de vele verschillende hulpinitiatieven voor Oekraïne op elkaar te laten aansluiten is afgelopen weekend een nieuwe samenwerking gestart onder de noemer Gezamenlijke Oekraïne Initiatieven (GOI) in Hoogeveen.

Het crisisteam Hoogeveen, een gemeentelijke organisatie, coördineert de opvang en registratie van vluchtelingen uit Oekraïne en GOI zorgt voor overzicht in alle andere hulpinitiatieven.

„De aangeboden hulp voor Oekraïne in de gemeente Hoogeveen is hartverwarmend”, zegt burgemeester Karel Loohuis. „Zoveel mensen willen iets doen. Het is ontzettend fijn dat ondernemers Marc Haitsma uit Nieuweroord en Klaas Koops uit Hollandscheveld al deze initiatieven willen coördineren in afstemming met de gemeente. Op deze manier kunnen inwoners, organisaties in Hoogeveen en de beide gemeenten er samen voor zorgen dat de vluchtelingen met open armen en een warm hart ontvangen worden’.

Klaas Koops: „In mijn jarenlange ervaring vanuit de Stichting Rusland Kinderhulp zie ik dat er vaak enthousiast en liefdevol hulp wordt aangeboden, maar dat die soms niet overeenkomt met de vraag. Afstemming van vraag om hulp en aanbod is heel belangrijk. Zowel voor de vluchtelingen als de mensen die iets willen doen. Je wilt hen natuurlijk niet teleurstellen. Daarom bieden ondernemer Marc Haitsma en ik onze hulp aan om de gemeente daarbij te helpen. Vanuit de gemeente zijn de ook twee gebiedsmanagers, Jan Bouwmeester en Martin Peelen, in ons maatschappelijke team opgenomen.”

Marc Haitsma is lid van de Rotary Hoogeveen De Wolden. „Samen met alle andere clubs zijn er een heleboel vrijwilligers die de schouders eronder willen zetten’. Het maatschappelijke team (GOI) hebben contact of zoeken dat met de Raad van Kerken, Dorpsbelangen, organisaties, serviceclubs en particulieren in Hoogeveen. Zij zijn bereikbaar via oekraine@hoogeveen.nl Dit is het postvak voor zowel voor het crisisteam als voor GOI.

Opvanglocaties

De Veiligheidsregio Drenthe regelt de verspreiding van vluchtelingen over de twaalf gemeenten. De gemeente Hoogeveen verwacht binnen enkele dagen de eerste vluchtelingen via die lijn. „Wanneer de eerste vluchtelingen in Hoogeveen in de opvanglocaties arriveren is nog ongewis. Daarnaast worden er ook al mensen opgevangen door mensen thuis, omdat zij bijvoorbeeld kennissen hebben in Oekraïne”, legt Marianne van der Linden van het crisisteam Hoogeveen uit.

Panden klaarmaken

Hoogeveen moet 150-200 mensen opvangen en heeft binnenkort plek voor ongeveer 160 plekken beschikbaar verdeeld over acht locaties. De gemeente Hoogeveen is druk bezig met de inrichting van locaties die nog niet ‘instapklaar’ zijn. Zo worden in De Kroon, waar 24 mensen kunnen worden opgevangen, alle sloten vervangen, wordt er schoon gemaakt en wordt de keuken ingeruimd met keukenspullen. De gemeente regelt de eerste opvang en zal de Oekraïners vragen wat zij nodig hebben, bijvoorbeeld (psycho)medische zorg, school, opening bankrekening, werk enzovoort. Dan komt heel specifiek de vraag om hulp naar voren. Het is voor de vluchtelingen belangrijk dat zij zo snel mogelijk het gevoel krijgen dat zij de regie over hun eigen leven terug hebben.

Nieuws

menu