Luchtpost: Jack van Egmonds jongensdroom is uitgekomen (1)

In een hangar op het Hoogeveense vliegveld zijn vliegtuigbouwer Jack van Egmond en zijn kleinzoon Tom al vanaf 2014 bezig met de bouw van een vliegtuig dat uiteindelijk dé publiekstrekker van het vliegveld Hoogeveen zal gaan worden. Een luchtwaardige, exacte replica van één van Nederlands meest befaamde jachtvliegtuigen: de Fokker D.21, de jager die in de meidagen van 1940 zo heldhaftig heeft gestreden tegen de vliegtuigen van de Duitse Luftwaffe. Naar verwachting zal de ‘Hoogeveense’ Fokker D.21 eind juli, begin augustus voor de eerste keer het luchtruim kiezen. In de aanloop naar dit grootse evenement blikken we in drie afleveringen van Luchtpost terug op het rijke luchtvaartleven van Jack van Egmond.

Het was de nestor van de Nederlandse Vliegende oldtimer scene, Jaap van Mesdag (links op de foto), die als eerste zag dat Van Egmond een groot technisch talent had.

Het was de nestor van de Nederlandse Vliegende oldtimer scene, Jaap van Mesdag (links op de foto), die als eerste zag dat Van Egmond een groot technisch talent had. Foto: Gerrit Boxem

Liefde voor de techniek kreeg de in Nijverdal geboren en getogen Jack van Egmond (75) met de paplepel ingegoten.Als zoon van een garagehouder uit deze Overijsselse plaats was Jack al als klein ventje regelmatig onder de motorkap te vinden en als tiener heeft hij alle opleidingen van het automonteursvak doorlopen. Maar hoe komt iemand die is opgegroeid in een wereld met auto’s, uiteindelijk in de luchtvaartwereld terecht? Jack van Egmond: “Tegenwoordig krijg je bij de benzinepomp Airmiles, maar vroeger kreeg je benzinezegels. Eén van de cadeaus die je met een volle spaarkaart kon krijgen was een lijnbestuurd model van de P-26.” Dat P-26 modelvliegtuig was voor de toen 12-jarige Jack van Egmond het begin van een levenslange fascinatie voor de luchtvaart.

Nieuws

menu