Luchtpost: Het Canadair CL-415 blusvliegtuig, het belangrijkste wapen in de strijd tegen bosbranden

Als in Zuid-Europa in de zomer de zon hoog aan de hemel staat, beginnen de langs de kusten van de Middellandse Zee gelegen uitgestrekte bossen uit te drogen. Valt er dan lange tijd geen regen, dan worden de bomen zo droog dat de minste of geringste vonk al voldoende is om hele bossen te vernietigen. Het aantal bosbranden in het Middellandse Zee gebied loopt als gevolg van onachtzaamheid, maar soms ook als gevolg van opzet, jaarlijks vaak in de duizenden. Het gevolg is dat gemiddeld elke vijf jaar een bosgebied met de omvang van België van de kaart verdwijnt.

In slechts 30 seconden tijd worden de interne watertanks van de Canadair tot de nok toe gevuld tijdens het taxiën over de zee of een meer.

In slechts 30 seconden tijd worden de interne watertanks van de Canadair tot de nok toe gevuld tijdens het taxiën over de zee of een meer. Seaplane Int.

Ook dit jaar hebben ze met name in Italië en Griekenland en nu ook weer in Zuid-Frankrijk aan den lijve kunnen ervaren hoe een bosbrand razendsnel om zich heen kan grijpen. Kurkdroge naaldbomen kunnen nadat ze met het vuur in aanraking zijn gekomen daarbij binnen drie seconden letterlijk ontploffen in een tientallen meters hoge vuurzuil. Door de harde wind worden vonken van de ene naar de andere heuvel geblazen waar dan een nieuwe brandhaard ontstaat. De tussenliggende dalen worden daarbij opvallend genoeg vaak gespaard. Lang niet alle bosbranden kunnen met conventionele middelen bestreden worden. In de sterk heuvelachtige regio’s zijn er vaak onvoldoende wegen voor de brandweerauto’s en bovendien te weinig wateraansluitingen voor de tankwagens. Daarom wordt een speciaal voor de bosbrandbestrijding gebouwd vliegtuig ingezet: de Canadair CL-415.

Zesduizend liter