Luchtmachtoefeningen in de fifties. Soms stortten er op één dag meerdere straaljagers neer

Om goed beslagen ten ijs te kunnen komen tijdens een eventueel militair conflict, organiseert de Nederlandse luchtmacht van 28 tot en met 31 maart 2022 onder de naam ‘Frisian Flag 2022’ een grote jaarlijkse luchtmachtoefening. Aan Frisian Flag 2022 doen ook dit jaar rond de vijftig straaljagers mee uit diverse Europese landen.

'In een zee van vonken schuurt het gevechtsvliegtuig bijna een kilometer lang over zijn buik over de betonnen baan om uiteindelijk met een ruk naar links tot stilstand te komen.'

'In een zee van vonken schuurt het gevechtsvliegtuig bijna een kilometer lang over zijn buik over de betonnen baan om uiteindelijk met een ruk naar links tot stilstand te komen.' Foto: Collectie Gerrit Boxem

De kans op ongelukken tijdens deze luchtmachtoefeningen is tegenwoordig erg klein omdat men brede veiligheidsmarges hanteert. In de jaren vijftig, toen de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt was en men ervan uitging dat de Derde Wereldoorlog ieder moment kon losbarsten, was dat echter wel even anders. In die tijd namen de vliegers veel meer risico’s, terwijl bovendien de eerste generatie straalmotoren nog erg onbetrouwbaar waren. Het resultaat was dat ongelukken in die jaren aan de orde van de dag waren. Soms stortten er tijdens oefeningen op één dag zelfs meerdere straaljagers neer.
Vandaag in Luchtpost het verhaal van een Luchtmachtpiloot die tijdens een grote internationale luchtmachtoefening in 1958 het er op het nippertje levend vanaf bracht.

Filmcamera’s

Nieuws

menu