Lokale Indië Herdenking 15 augustus 1945 Hoogeveen gaat door: 'Belangrijk dat de verhalen verteld blijven worden'

Bij het oorlogsmonument aan de Zuiderweg wordt zondag 15 augustus voor het eerst in Hoogeveen een ‘Lokale Indië Herdenking 15 augustus 1945’ gehouden. Dit op initiatief van de eerder dit jaar opgerichte Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken.

Het oorlogsmonument aan de Zuiderweg.

Het oorlogsmonument aan de Zuiderweg. Foto: NDC Mediagroep

Tijdens deze herdenking wordt stilgestaan bij het einde van de bezetting van voormalig Nederlands-Indië en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog doordat Japan in Azië capituleerde. Alle slachtoffers van de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië worden herdacht. De ceremonie begint om 16.00 uur en duurt zo’n drie kwartier.

Toespraken

Locoburgemeester Jan Zwiers en Ton Grollé, bestuurslid van de Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken, houden toespraken. Ook spreekt Sarah de Lima, vertegenwoordiger van de Molukse samenleving Hoogeveen.

Ter nagedachtenis aan alle slachtoffers wordt een minuut stilte gehouden. Verder worden bloemen gelegd, wordt de taptoe geblazen en wordt het Wilhelmus gespeeld. Tevens is er livemuziek, waarbij een broer en zus een zelfgeschreven lied ten gehore brengen. „Het wordt een mooie, maar beladen ceremonie”, weet Glenn Bloemberg, voorzitter van de Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken en zelf geboren in Indonesië, die de herdenking begeleidt.

Na de herdenking is er voor de mensen die zich hebben aangesloten bij de Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten in het gebouw van Sidokwan aan de Trompstraat 1a (op loopafstand vanaf het oorlogsmonument).

Naar verwachting vijftig tot zestig belangstellenden

Alle in de gemeente Hoogeveen wonende veteranen worden uitgenodigd om met hun directe achterban aanwezig te zijn. Het wordt op prijs gesteld als militairen/veteranen verschijnen in uniform of herkenbaar zijn als veteraan. Bloemberg benadrukt dat ook overige inwoners van Hoogeveen uiteraard welkom zijn bij deze herdenking. Hij verwacht dat er zo’n vijftig tot zestig belangstellenden bij de ceremonie aanwezig zullen zijn. „Er is bij het monument in ieder geval ruimte genoeg om 1,5 meter afstand te kunnen bewaren.”

Elk jaar is er een landelijke herdenking in Den Haag, waar vooral veel Indische en Molukse mensen op af komen. „Hoogeveen kent een behoorlijke Indische en Molukse gemeenschap. Namen van slachtoffers die destijds in Nederlands-Indië zijn omgekomen zijn ook op het monument in Hoogeveen terug te vinden. Het is daarom best raar dat er tot nog toe lokaal geen herdenking werd gehouden”, vindt Bloemberg. Bij de eerste activiteit van de veteranenstichting, de opening van een anjerperk voor het Hoogeveense raadhuis eind juni, legde de voorzitter zijn idee voor de 15 augustus-herdenking dan ook voor aan burgemeester Karel Loohuis, die positief reageerde.

‘Gevoel van saamhorigheid’

De Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken wil jaarlijks het voortouw nemen in drie herdenkingen: de bevrijding van Hoogeveen op 10 april, de jaarlijkse herdenking op 4 mei en dus ook de herdenking op 15 augustus. Bloemberg: „Wij vinden het belangrijk dat het ceremoniën zijn met cachet, vergelijkbaar met de landelijke herdenkingen. Herdenken geeft een gevoel van saamhorigheid. Het versterkt het wij-gevoel. Het is bovendien belangrijk dat de verhalen verteld blijven worden. We moeten voorkomen dat ze in de vergetelheid raken.”