Lions reiken prijzen posterwedstrijd uit op basisscholen in Hoogeveen

De winnaar van de Peace Poster Contest op De Weidebloem. Foto: André Weima
Leerlingen uit groep 8 van vier basisscholen in Hoogeveen en een in Hollandscheveld deden mee aan de wedstrijd die de Lionsclub Hoogeveen D’Rante organiseerde. Het internationale thema was: We are all connected , in het Nederlands: We zijn allemaal met elkaar verbonden.
In de prijzen gevallen
De Lions maakten een feestje van de prijsuitreiking met een traktatie voor alle leerlingen en de prijsuitreiking met eremetaal en speciale tekenset. Op elke school kregen drie leerlingen een prijs voor de mooiste tekening. Op Het Mozaïek uit Hollandscheveld: Bo Kuhnen (1e prijs), Sanne Koops (2e prijs) en Yze Winkel (3e prijs). Op Prof. Titus Brandsmaschool: Bram Kruize (1e prijs), Janella Koops (2e prijs) en Esmee Beuker (3e prijs). Op De Weidebloem: Matthias Klumpje (1e prijs), Lieke van der Wal (2e prijs) en Eva van Goor (3e prijs). Op De Regenboog: Ellen Evers (1e prijs), Pien de Lang (2e prijs) en Julia van Putten (3e prijs). En op De Sprong: Jaylano Manuputty (1e prijs), Faye Span (2e prijs) en Indy Rotensen (3e prijs). Alle prijswinnaars kregen een tekenset en een medaille. De winnaars van een eerste prijs kregen ook nog een beker en een oorkonde.
Prachtige kunstwerken
Een paar weken geleden leverden de scholen de kunstwerken in bij Lionsclub Hoogeveen D’Rante, waarna de leden van de club de posters per school jureerden. Anja van Dalen blikt erop terug: „Het was een moeilijke taak voor ons, want we moesten ook rekening houden met de afspraken die zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat de posters ook internationaal bruikbaar zijn. De kinderen hebben prachtige kunstwerken gemaakt, waardoor het beoordelen best moeilijk was, maar het is gelukt.”
Betekenis van een reis van de vrede
De leerlingen dachten onder leiding van hun groepsleerkracht over het thema en wat het betekent, voor henzelf en wereldwijd. Aan drie scholen werd ook een kunstenaar verbonden. Kim Leeper, Maaike Schonewille en Grietje van Keimpema lieten de kinderen op een andere manier naar het thema kijken en stimuleerden hen om er een mooi kunstwerk van te maken. „Dat de kinderen hun best hebben gedaan om het thema te vertalen bleek uit de inzendingen. Op veel tekeningen zie je de verbondenheid terug tussen verschillende mensen; arm en rijk, verschillende kleuren en verschillende landen”, vertelt Irene Verkerk. Ook Hans Bertels is als gepensioneerd onderwijsman enthousiast over de bijdragen: „De kinderen hebben hun gedachten in allerlei symbolen en kleuren vertolkt. Goede resultaten; fleurig, vol met prachtige symbolen en zeer gevarieerd.”
Begrip tussen volkeren in de wereld
Lions Clubs International organiseert sinds 1988 wereldwijd de vredeposterwedstrijd. Het is een immaterieel project, gericht op kinderen met het doel: het tot stand brengen en in stand houden van een geest van begrip tussen de volkeren van de wereld. Naast het tekenen denken de kinderen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar na over het jaarthema. De scholen zenden de getekende posters naar de Lionsclub in hun regio die het project steunen.
500.000 deelnemers uit 200 landen
Sinds 1994 doet Nederland ook mee aan deze internationale wedstrijd. De deelnemende regionale clubs ontvangen jaarlijks duizenden tekeningen, waarna ze de schoolwinnaars kiezen. De districtjury’s beoordelen vervolgens de eerste prijswinnende posters. Daarna gaan de posters naar een nationale jury, die de mooiste poster van Nederland kiest. Deze poster dingt namens Nederland mee aan de wereldwijde wedstrijd, waarvan de prijswinnaar bekend wordt gemaakt door Lions Club International in Amerika. Jaarlijks doen 500.000 kinderen uit 200 landen aan de tekenwedstrijd mee. Hans Bertels is enthousiast: „Natuurlijk hopen we dat onze plaatselijke prijswinnaars het ver zullen schoppen in deze wedstrijd, maar belangrijker is het meedoen en samen nadenken over vrede en dit jaar in het bijzonder over verbondenheid.”