Lintjesregen in Hoogeveen; deze mensen werden verrast met een koninklijke onderscheiding

Hilda en Hendrikus Tangenberg waren de eerste die dinsdag een koninklijke onderscheiding ontvingen van burgemeester Karel Loohuis. Foto: Andre Weima Fotografie

In totaal hebben 3026 mensen dinsdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Dat is meer dan vorig jaar. In de gemeente Hoogeveen werden dinsdag dertien mensen verrast, waaronder twee echtparen. Een drukke dag dus voor burgemeester Karel Loohuis die de gedecoreerden de versierselen opspeldde. Zo druk dat ook locoburgemeester Jan Zwiers in actie kwam voor het opspelden van een onderscheiding. Alle Hoogeveners werden benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

De burgemeester begon de lintjesregen met een bezoek aan Hilda en Hendrikus Tangenberg. Samen met zijn vrouw Hilda is Hendrikus vrijwilliger op uiteenlopende terreinen, fanatiek en vol inzet. Het blijft niet bij de taken die ze formeel hebben. Ze zetten zich ook in voor de hand- en spandiensten, melden zich voor iets extra’s en bedenken nieuwe activiteiten. Ze waren en zijn vaak samen betrokken bij een vereniging of stichting. Ze deden en doen dingen samen, maar iedere met eigen taken en op zijn/ haar eigen manier. Denk daarbij aan hun werk voor de Protestantse Evangelisatie in Nieuwlande, bij Stichting Rusland Kinderhulp en onderduikersmuseum De Duikelaar.

Willem Kip

Willem Kip werd verrast op camping De Eikenhof van zijn neef waar hij ook regelmatig helpt met klussen en de tuin. De Hollandschevelder doet al vrijwilligerswerk vanaf 1978. Zo was en is hij actief voor verschillende gereformeerde kerken, zat in de ouderraad en speelde voor Sinterklaas. In zijn woonplaats Hollandscheveld is hij bovendien zeer actief. Hij is betrokken bij diverse commissies, was actief als vrijwilliger en bestuurslid van de dorpscoöperatie en was regelmatig te vinden bij woonzorgcentrum Beatrix. Hij zorgt voor de bloembakken aan de lantaarnpalen in het dorp, maakt korte metten met zwerfvuil in het dorp en helpt mensen via Schuldhulpmaatje hun leven weer op de rails te krijgen.

Arend en Hilde Otten

Arend Otten en zijn echtgenote Hilde kregen ook allebei een lintje. Arend was secretaris bij Dorpsbelangen Fluitenberg, hij zat in het bestuur van de School met de Bijbel. Hij is nog altijd actief. Zo helpt hij zijn broer op de boerderij en is sinds 1997 betrokken bij de Christelijk gereformeerde kerk waar hij diverse functies bekleedde. Hij os nog altijd ouderling en voorzitter van de Zendingscommissie. Ook zit hij in het bestuur van en zingt hij bij het Christelijk Mannenkoor Hollandscheveld.

Zijn vrouw Hilde is niet minder actief. Zo is of was zij betrokken bij de thuisfrontcommissie van Babyhuis Ruama in Mozambique, de Vrouwendienst van de Christelijk Gereformeerde Kerk in Hoogeveen, Passage Pesse en De Zonnebloem.

Frans Rosdorff

Frans Rosdorff, vrijwilliger bij De Tamboer dacht dat hij moest helpen in het theater bij de uitreiking van een lintje. Hij helpt daar op allerlei gebied, dus dit was een goede smoes. Andere zaken waarvoor de behulpzame Hoogevener een lintje verdient zijn onder meer het oprichten van het jongerenkoor van de katholieke kerk, zijn inzet voor Amnesty International Hoogeveen, het Repair Café, de Zoembus van SWW en Wereldwinkel. En zeker niet te vergeten zijn hulp en oplossende vermogen die hij zo vaak aanbiedt aan familie, vrienden en mensen die wat hulp kunnen gebruiken.

Reinier de Boer

Reinier de Boer was dinsdag bezig met een overleg voor zijn cabaretprogramma bij Radio Hoogeveen. Toen daar een vrijwilliger van HZVV de trap op kwam lopen, de voetbalclub waar de Hoogevener veel voor doet en de verslaggever van is, bekroop hem het gevoel dat er wel iets anders aan de hand zou kunnen zijn. Hij had gelijk. Hij werd onderscheiden als lid in de orde van Oranje Nassau. De sportieveling is niet alleen betrokken bij HZVV, ook volleybalvereniging Olhaco en het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi heeft veel aan hem te danken. Bij Radio Hoogeveen is hij tevens sportverslaggever, presentator, coördinator. Ook is of was hij actief voor volleybalvereniging De Pelikanen, het Tonckenshuys, de 4 mei herdenking, wijkblad De Kleine Beer, straatvolleybalcompetitie Krakeel, Stichting Hulp aan Polen, Sportgala Hoogeveen, sportdagen in Westerveld, Hoogeveen Live in De Tamboer. De Veenmol, supportersclub Vrienden van HZVV en is hij mantelzorger.

Rienier de Boer droeg zijn onderscheiding op aan zijn overleden vader. Deze had volgens hem vroeger ook een onderscheiding moeten krijgen, maar de wethouder gaf destijds aan dat diens verrichtingen ‘verjaard’ waren.

Henny Hueting-van Eijmeren

Het bezoekje aan de kamer van de burgemeester in het gemeentehuis was voorgeschoteld als een ‘leuk uitstapje’ aan de 90-jarige Henny Hueting-van Eijmeren. En met het ontvangen van een lintje is dat zeker een leuk uitstapje te noemen. De rode draad in haar lijst met vrijwilligersactiviteiten is zorg. Ze was gastvrouw in het Brovono Ziekenhuis in Den Haag, voorzitter van de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers in Wassenaar, vrijwilligster in verpleeghuis Duinstede, vrijwilligster (nog altijd!) in diverse locaties van het het Jannes van der Sleedenhuis in Hoogeveen waar zij ook vertrouwenspersoon is voor intramurale bewoners. Bovendien was zij lid van de cliëntenraad van gezondheidscentrum De Weide waar zij tevens de exposities organiseerde en talloze patiënten die in de rats zaten om iets afleidde met een gesprek. Ook al is zij op leeftijd, wekelijks helpt ze met het verzorgen van papagaaien bij World of Birds Foundation in Erica.

Henk Hospers

Henk Hospers uit Hoogeveen wist wel iets van een lintje. Maar hij dacht dat zijn tante Jeanet deze zou krijgen bij restaurant Narline. Nee dus.

Niet alleen heeft hij als postzegelliefhebber kennis van zaken. De Hoogevener heeft veel onderzoek gedaan naar filatelie in Nederland. Hospers heeft voor zijn wetenschappelijke bijdrage op filatelistisch gebied meerdere medailles gekregen. Ook bridge is een hobby en hij is zeer betrokken bij twee bridgeclubs, ook in het bestuur. Hij geeft les in het kaartspel en organiseert ook landelijke bijeenkomsten (drives). Verder was Hospers enkele jaren betrokken bij Schuldhulpmaatje Hoogeveen, onder meer in het bestuur.

Velen kennen hem ook van de Vredehorst. Zo is hij onder meer kerkrentmeester van de Protestantse Wijkgemeente de Weide en heeft ook zitting in het moderamen van College van Kerkrentmeesters als voorzitter kerkrentmeester gebouwen. Hij heeft een coördinerende verantwoordelijkheid met betrekking tot alle activiteiten voor de vijf kerkgebouwen van de Protestantse Gemeente Hoogeveen. Momenteel is hij druk bezig met de verbouwing van de Oosterkerk en heeft hij alle kerkgebouwen van zonnepanelen voorzien in Hoogeveen.

Jan Potze

Voor Hoogevener Jan Potze werd de lunch met zijn gezin bij Hotel Hoogeveen een bijzondere. Want niet alleen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen waren er, ook de burgemeester, verdere familie en een aantal personen van CNV bleken daar te zijn. In de speech, die hoort bij het uitreiken van een koninklijke onderscheiding sprak burgemeester Karel Loohuis over de vele vrijwilligers- en bestuurstaken die Potze al vanaf 1963 uitvoert. Onder meer voor de CNV-vakcentrale, de belastingservice van CNV, over zijn kennis van het invullen van tal van soorten formulieren en het organiseren van jubilea. Verder was hij jarenlang actief in het Groningse dorp Den Andel. Hij was er bestuurder bij stichting dorpsbelangen, stichting Dorpshuis Den Andel en van de christelijke school. Ook was hij daar koster van de kerk. Na zijn verhuizing naar Hoogeveen werd hij lid van de Kerkenraad van de Gereformeerde Kerk in Hoogeveen, zat hij in het schoolbestuur en activiteitencommissie van de Christelijke school, hij gaf voetbaltraining bij vv Hoogeveen en zat in het bestuur van de postzegelclub.

Henny Hauschild

Het Huis te Echten is een plek waar Henny Hauschild uit Hoogeveen regelmatig komt. Ze is begeleider van verschillende cliënten van Visio. Nadat het bandje van Visio had gespeeld kwam onverwacht de burgemeester aan het woord en werd de Hoogeveense onderscheiden als lid in de orde van Oranje Nassau. Behalve haar inzet voor Visio is de Hoogeveense ook bestuurslid van IVN Hoogeveen, waar zij ook natuurgids is en natuur dichterbij plaatsgenoten met dementie weet te brengen via het project Grijs, Groen, Gelukkig. De Hoogeveense begeleidt tevens mensen met een verstandelijke beperking tijdens reizen van stichting Vakantievreugd en zij was actief voor de Asser afdeling van EHBO. Ze is nog altijd vrijwilliger bij de Thuisadministratie van Humanitas waar zij mensen helpt bij het op orde brengen van hun administratie. Zij is een duizendpoot die ingezet kan worden bij belastingzaken.

Eppe Wiersma

Het overleg bij de Goede Herderkerk liep dinsdagmiddag voor Eppe Wiersma anders dan gedacht. De Hoogevener die onder meer afgevaardigde en bestuurslid was bij Bouwbond CNV is tegenwoordig veelvuldig bezig met klussen in en om de Goede Herderkerk. Vroeger was hij actief bij de Zuiderkerk. Ook is hij ouderling en begeleidt hij begrafenissen in de Goede Herderkerk. Namens de FNV zit Wiersma al meer dan tien jaar in de Cliëntenraad Sociale Zekerheid. Volgens de Hoogevener moet niet alleen geld maar vooral de mens voorop staan in de maatschappij.

Het laatste lintje van de gemeente Hoogeveen werd dinsdag uitgereikt aan Henk Schonewille. Hij werd onderscheiden voor zijn inzet voor het (hervormde) kerkelijk leven in zijn dorp Hollandscheveld. Hij was lang organisator van activiteiten vanuit de jeugdraad en verenigingsraad, waar hij nog altijd lid van is. Hij zette met enkele dorpsgenoten de avondvierdaagse op, was lid van de diaconie, betrokken bij de stroopwafelactie en worstenacties voor goede doelen, hij is vrijwilliger bij jeugdcentrum Hart van Hollandscheveld, betrokken bij het kerkblad en de gemeenteberichten, de kerkradio en kerkTV en begrafenisvereniging Uitvaartzorg Elsje Otten.

Nieuws

menu