Lezing van Cor Bras over vaste planten bij Groei&Bloei Hoogeveen: 'Als we dit allemaal goed doen is de tuin bijna onderhoudsarm'

Cor Bras geeft een lezing over bloemen en planten.

Cor Bras geeft een lezing over bloemen en planten. Foto Groei&Bloei Hoogeveen

Cor Bras komt bij Groei&Bloei Hoogeveen op 11 april een lezing geven over vaste planten in de tuin. Zelf heeft Bras een kwekerij in Maarssen met vaste planten.

In zijn kassen van Bras krijgen de planten tijd om te groeien en kunnen door deze extra tijd goed door-wortelen. De planten krijgen hierna in de tuin een zelfde soort plek als dat ze in de natuur hadden gekregen. De planten zijn in balans en maken zelf antistoffen aan tegen ziektes en insecten. Hierdoor zijn het sterke planten, die rijk bloeien.

Onderhoudsarme tuin

Vaste planten zorgen voor een onderhoudsarme tuin. „Het werken in de tuin is het mooist als de planten zelf zorgen voor een mooie gesloten tuin, makkelijk bloeien, geen onkruid en geen ziektes. Dit alles natuurlijk zonder gif. Dit is mogelijk als we de planten op de goede plek zetten, hun natuurlijke standplaats, en als we ook rekening houden met de functie van de planten. Als we dit allemaal goed voor elkaar hebben hoeven we bijna niks te doen in de tuin”, stelt Bras.

Drie groepen vaste planten

Tijdens de lezing wordt er gepraat over de standplaats, waar de plant van nature staat en hoe dit is te vertalen naar de tuin. Tevens wordt er gesproken over (zon)licht, goede grond en komen er voorbeelden voorbij zoals bosplanten, bosrandplanten, planten voor open ruimte maar ook oeverplanten/wadiplanten en rotsplanten. De planten worden deze avond in drie hoofdgroepen ingedeeld: langlevende vaste planten, kortlevende vaste planten en duurzame planten.

De avond begint om 19.45 in het Herman Bavinckhuis, Stoekeplein 4 in Hoogeveen.