Lezing Borstkankercafé over lymfoedeem en compressiezorg

Kirsten Schokker vertelt over lymfoedeem en compressiezorg. Foto: Theo Scholten

De publiekslezing van het Borstkankercafé op dinsdag 4 oktober staat in het teken van lymfoedeem en compressiezorg. Kirsten Schokker, compressieconsulent bij Thuasne Nederland, komt vertellen over de mogelijkheden van deze zorg. De bijeenkomst wordt gehouden in het Klooster aan de Brinkstraat 5 en begint om 19.30 uur. Graag vooraf aanmelden via 0528-230600 of via info@thhd.nl.

Bij een chirurgische ingreep bij borstkanker worden regelmatig ook lymfeklieren verwijderd. Dat kan leiden tot lymfoedeem: ophoping van vocht. Het beschadigde lymfestelsel kan het vocht niet meer goed afvoeren. Lymfoedeem kan ook ontstaan door bestraling. En soms ontstaat het pas jaren na een ingreep. Uiteindelijk heeft 20 tot 30 procent van de vrouwen die geopereerd worden aan borstkanker, last van oedeem. Lymfoedeem moet worden behandeld om de zwellingen te verminderen. Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden. Compressiehulpmiddelen zijn daarbij belangrijk.

Elastische kousen

„We merken steeds dat er veel behoefte is aan voorlichting over compressiehulpmiddelen”, zegt Schokker. „Over waarom je bij de behandeling van oedeem al snel therapeutisch elastische kousen, beter bekend als steunkousen, krijgt aangemeten. Maar die steunkousen helpen heel goed om de doorbloeding te stimuleren en ondersteunen daarmee de afvoer van vocht.”

Afhankelijk van de ernst van de klachten en waar het oedeem zich vormt, zijn er ook andere compressiehulpmiddelen. „Er zijn ook compressievesten en compressiehemden. Die omsluiten het bovenlijf en soms de armen. Ook dit is er op gericht om het lichaam te helpen om vocht af te voeren. Uiteindelijk zorgt dat voor meer comfort, het helpt jouw lichaam om beter te functioneren. En dat werkt het beste als het hulpmiddel goed is aangemeten, afgestemd op de precieze problematiek.” Tijdens de bijeenkomst zijn diverse compressiehulpmiddelen te bekijken zodat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden.

Oefeningen

Compressiehulpmiddelen worden niet alleen bij lymfoedeem toegepast, maar ook bij aandoeningen als spataderen, trombose en het zogenoemde ‘open been’, eigenlijk allemaal problemen met aderen en vaten. „Compressiehulpmiddelen helpen het lichaam. Maar gelukkig kun je in veel situaties ook zelf oefeningen doen om je lijf te helpen het vocht af te voeren. Ook daar zal ik aandacht aan besteden.”

Nieuws

menu