Lente: aan de slag met vergroening | Klimaatburgemeester Grietje Loof wipt een tegel

Klimaatburgemeester Grietje Loof wipt een tegel

Klimaatburgemeester Grietje Loof wipt een tegel Foto: Marjan van Nuland

Het is lente! Het is een soort van feest, er hangt iets in de lucht! Vandaag voelt de lente alweer veel frisser dan gisteren toen de tuinstoel tevoorschijn getoverd werd en ik met de neus in de zon nieuwe plannen maakte voor de tuin.

En nu, met de jas weer aan, knip ik de gesnoeide takken van leilinde in stukjes. Ondertussen kijk ik naar de planten die klaar staan om de grond in te gaan. Als je een tegel uit de bestrating haalt dan moet er iets nieuws voor terugkomen. En daar zijn deze planten voor. Nu nog allemaal jong en klein en straks hopelijk allemaal in volle bloei en het liefst met veel gefladder en gezoem erbij. Kleine stukjes groen als een oase in onze versteende omgeving. Met de stenen die vrijkomen kun je spelen, ze kunnen hergebruikt worden. Met een steen kun je stapelen, een muurtje maken of een spiraaltuintje wat weer heel handig is als je weinig ruimte hebt in de tuin maar wel allerlei kruiden zou willen planten en opkweken.

NK tegelwippen

Het is 21 maart, de lente is begonnen en zo ook het NK tegelwippen. In Hoogeveen gaan we strijden tegen Meppel, Steenwijk, de Wolden, Midden-Drenthe en Westerveld. En met strijden moet je niet gelijk denken aan een getegelde opstand. Maar wel aan een enorme hoeveelheid tegels en stenen die uit de tuinen verdwijnen om ruimte te maken voor meer groen. Hoe meer stenen er in een gemeente verzameld worden, hoe hoger de kans dat jouw gemeente met de eer gaat strijken.

Weet je hoe laat het is? Het is biodiverstijd!

En dan is het dus echt de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Zoals al eerder geschreven, een tegel uit de grond wippen is nog niet zo’n grote klus, maar wat dan? Eerst zorgen voor een gezonde bodem. Dat is het halve werk. En dan eens aan de slag met de subsidieregeling voor vergroening van de eigen leefomgeving die ook in onze gemeente op 1 maart van start is gegaan. Ik kan me dan voorstellen dat je het niet helemaal weet. Je wilt wel, maar waar begin je. Voor vragen over alles wat hiermee te maken heeft kun je terecht bij IVN (via hoogeveenivn@gmail.com ). Deze Klimaatburgemeester wil graag aan de slag en het liefst samen met jullie. Het is namelijk hoogste tijd en nog leuk ook.