Leerlingmediatoren van basisschool De Goudvink in Hoogeveen zijn uitgeroepen tot Jong Hoogevener van 2021: 'Met minder ruzies is er meer liefde'

De trotse Jong Hoogevener van 2021: de leerlingmediatoren van basisschool De Goudvink. Foto: Kim Stellingwerf

De leerlingmediatoren van basisschool De Goudvink in Hoogeveen zijn maandagavond uitgeroepen tot Jong Hoogevener van 2021. Dat gebeurde in De Tamboer, tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Hoogeveen, Ondernemend Hoogeveen en Binnenstad Hoogeveen.

De jury, eveneens bestaande uit jonge Hoogeveners, liet weten dat de keuze moeilijk was, maar dat uiteindelijk de beste met overtuiging heeft gewonnen. ,,Dit is een voorbeeld voor ons allen, niet alleen in Hoogeveen, maar in heel Nederland. Want als er minder ruzies zijn, is er meer liefde”, spraken de juryleden vol lof.

In het najaar van 2021 zijn in totaal 14 kinderen uit groep 7 en 8 van De Goudvink opgeleid als leerlingmediator. In de lessen hebben ze onder andere geleerd hoe ze op een goede manier kunnen bijdragen aan een positieve sfeer op school en hoe ze kleine misverstanden tussen kinderen kunnen oplossen.

De leerlingmediatoren, gestoken in herkenbare hesjes die ze ook in de pauzes op het schoolplein dragen, beklommen blij het podium in de foyer van het theater. Daar legden zij uit wat hun ‘werk’ precies inhoudt. ,,Wij helpen conflicten op te lossen.” Daarbij hanteren ze vier regels: ,,Wij proberen een probleem op te lossen, dat doen wij door het uit te praten, we duwen niet en we schelden ook niet.”

Burgemeester Karel Loohuis wist dat op die manier al veel conflicten zijn opgelost. ,,Jammer dat Poetin niet in de zaal zit. Hij zou hier veel van kunnen leren”, grapte de burgervader. Loohuis overhandigde met trots de bijbehorende High Five-trofee, evenals een cheque ter waarde van 250 euro te besteden aan het project en een arrangement om te gaan bowlen inclusief eten en drinken. De leerlingmediatoren kregen vervolgens een staande ovatie van de aanwezigen in de zaal.

Hoogeveen Culinair in het klein

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst kwamen ook voorzitter Jan Stam van Binnenstad Hoogeveen en Gert-Jan Mannak van Ondernemend Hoogeveen aan het woord. Stam blikte kort vooruit op 2022 en lichtte alvast een tipje van de sluier op voor de Pulledagen deze zomer. ,,Die krijgen een nieuw jasje. Een soort Hoogeveen Culinair in het klein, die tot een uur of tien ’s avonds doorloopt”, beloofde hij. Mannak, voorzitter van de 240 leden tellende ondernemersvereniging, gaf aan dit jaar vooral in te zetten op meer samenwerken en verduurzamen. En ook burgemeester Loohuis keek vooruit, onder meer op de komende gemeenteraadsverkiezingen, op 14, 15 en 16 maart. Hij deed alvast een oproep aan eenieder om zijn of haar stem te laten horen. Loohuis liet weten zin te hebben in 2022. ,,Ik ben een optimist. Er kan nog altijd meer dan je denkt. En vergeet daarbij niet, we hebben in Hoogeveen goud in handen.”

‘De kracht van een slecht idee’

Ten slotte was het woord aan oud-topsporter en expert patroondoorbrekend denker Rico Bakker. De titel van zijn speech: ‘De kracht van een slecht idee’. Zijn oproep: ,,Denk in beperkingen in plaats van mogelijkheden. Want beperkingen helpen ons om echt creatief te zijn. Je moet je brein nu eenmaal soms voor de gek houden. Toon lef.” Volgens Bakker hebben we geen crisis nodig om creatief te zijn. ,,Je kunt dit ook in je hoofd doen. Forceer het door jezelf beperkingen op te leggen.” Op de vraag vanuit het publiek hoe je deze denkwijze kunt gebruiken voor het verbeteren van het imago van Hoogeveen, antwoordde hij: ,,Ga met twintig mensen bij elkaar zitten en bedenk hoe vreselijk Hoogeveen is. Ga daarna kijken hoe je die lijst met punten kunt gebruiken voor juist een positieve draai.”

Nieuws

menu