Leerlingen maken kennis met zorg en welzijn tijdens Doedag Hoogeveen on stage!

Aan de slag tijdens de Doedag in het Jannes van der Sleedenhuis.

Aan de slag tijdens de Doedag in het Jannes van der Sleedenhuis. Foto NNCZ

Jongeren van 12 tot 14 jaar konden donderdag proeven aan werken in de zorg- en welzijnssector. In het kader van de doedag werd het Jannes van der Sleedenhuis omgetoverd tot De Kaap on stage!

In de ochtend en in de middag kwamen groepen van ongeveer 10 jongeren langs. Zij kregen een korte uitleg over NNCZ en het Jannes van der Sleedenhuis de Kaap. Er was een quiz met grappige en soms moeilijke vragen en een geheugentraining spel.

Hierna konden ze zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten en er een te duwen. De werking van de tillift werd uitgelegd en uitgeprobeerd en er werden spuiten klaargemaakt en in een spons gespoten. Ook waren er activiteiten om de leerlingen te laten ervaren hoe het is om fysieke problemen te krijgen als je ouder wordt.

Minder lucht

Om te ervaren wat het is om minder lucht te hebben mochten ze met een rietje in de mond en een knijper op de neus de trappen af en op lopen. Ook het gevoel om slecht te horen kwam voorbij. Daarnaast is het welzijn en welbevinden besproken. Waarom is het zo belangrijk dat je actief mee kan blijven doen in de maatschappij, ook als je ouder bent?

De Doedag Jannes van der Sleedenhuis De Kaap on stage kwam voort uit het beroepenfeest Hoogeveen on stage van 14 maart. Jaarlijks vindt dit evenement plaats in De Tamboer in Hoogeveen, waar leerlingen kunnen speeddaten met bedrijven uit de omgeving om kennis te maken met verschillende sectoren.