Leerlingen RSG Wolfsbos en Roelof van Echtencollege maken zelf stoelen bij Vepa

De drie meiden maakten elk hun eigen stoel.

„Welkom bij de onthulling van mijn stoel!”, trapt leerling Chayenne Beugelink enthousiast haar eindpresentatie af. De afgelopen periode heeft ze in de werkplaats van Vepa een oude stoel omgetoverd tot een kleurrijk, eigentijds exemplaar.

Beugelink is 4vmbo-leerling van RSG Wolfsbos. Samen met Nova-Lee Oelen, eveneens 4vmbo-leerling van haar school en Dagmar Harms 4vmbo-leerling van het Roelof van Echten College volgde ze de afgelopen maanden de techniekmodule ‘Meubelstofferen’ bij Vepa. „We kunnen op school kiezen uit verschillende keuzevakken”, vertelt Dagmar Harms. „Meubelstofferen leek mij het leukste, want ik ben wel creatief. Alle kennis en vaardigheden die ik nu geleerd heb bij Vepa, neem ik mee in mijn volgende opleiding.”

De opdracht voor de drie leerlingen is opgesteld door hun scholen en Vepa. „Samen hebben we een mooi programma gemaakt dat gericht was op een korte instructie en veel praktijkervaring”, vertelt Rudolf ten Buur, die als begeleider vanuit het Roelof van Echten College betrokken was. „In het begin hebben de meiden gewerkt aan hun basiskennis en basisvaardigheden. In de werkplaats van Vepa hebben ze bijvoorbeeld geholpen bij de snijmachine, schuim geplakt en gewerkt met de naaimachine. Zo kropen ze in de huid van Vepa-medewerker.”

De eindpresentatie en de onthulling van de stoelen betekende de afronding van het eerste project bij Vepa dat deel uit maakt van Sterk Techniek Onderwijs Hoogeveen. Daarin bundelen bedrijfsleven en onderwijs hun krachten. „Het was een leuke, nieuwe ervaring voor ons. Mét een prachtig eindresultaat, want de leerlingen hebben de stoelen mooi opgeknapt”, vertelt Martijn Hoekstra namens Vepa.

„Het was soms lastig om de aandacht voor en begeleiding van de leerlingen te combineren met de productie in de fabriek”, vult zijn collega Laura Sloot aan. „Maar we sluiten het project met een goed gevoel af. De leerlingen hebben een goede indruk gekregen van ons vak.”

Nieuws

menu