Leerlingen Juliana van Stolbergschool tonen zich echte journalisten

Wethouder Mark Tuit wordt geïnterviewd door de kinderen. Foto Jeroen Bottema

IMC Basis is één van de programma’s van Stichting IMC Weekendschool. De stichting bestaat al sinds 1998 en is inmiddels met haar aanvullende motivatiegerichte onderwijsfilosofie via vier programma’s op ruim 60 locaties door heel Nederland actief. Zo ook op de weekendschool op basisschool Juliana van Stolberg in Hoogeveen.

Het programma IMC Basis is in 2014 mede op verzoek van vragen uit het onderwijsveld ontwikkeld vanuit het weekendschool programma op zondagen, 10 vestigingen in 7 grote steden. Onder het motto: ‘Wie met volle overtuiging zijn interesses volgt, haalt het meeste uit zijn leven.’ Daarom laat het programma nieuwsgierige jongeren kennismaken met enthousiaste professionals en hun uiteenlopende vakgebieden.

De lessen worden zo ingericht dat er prikkelende, magische momenten ontstaan. Dat worden ervaringen die bijblijven en de horizon verbreden. Het stimuleren van het lef van de leerlingen en bieden hen op deze manier een ijzersterk netwerk. Zo geeft het programma hun de bagage mee om te kunnen worden wie ze willen zijn en gemotiveerd hun plek in de samenleving gaan innemen. Het programma wordt op steeds meer basisscholen in Nederland ingezet, wel op die plekken waar dit het meest tot zijn recht komt.

Met het programma IMC Basis wordt de vraag om de onderwijsfilosofie in te bedden op reguliere basisscholen voor de groepen 7 & 8 beantwoord, onder schooltijd en daarin samen met scholen op te trekken. In Noord-Nederland loopt het programma op basisscholen in onder andere Farmsum, Hoogezand, Hoogeveen, Drachten en Winschoten. In Hoogeveen is hiermee dit schooljaar gestart op de Juliana van Stolbergschool. Het eerste vak dat is behandeld is Journalistiek, hiervoor hebben de kinderen Wethouder Mark Tuit geïnterviewd en het stuk wat hierbij staat geschreven.

Leerlingen aan het woord

Jeroen Bottema is een journalist en hij heeft ons les gegeven over journalistiek. Jeroen heeft 20 jaar bij de Hoogeveensche Courant gewerkt. Wij hebben veel geleerd van zijn les. We hebben het gehad over het stellen van gesloten en open vragen. Hij vertelde ook wat voor vragen we moesten stellen aan wethouder Mark Tuit en wat hij zelf als journalist allemaal doet. Hij heeft de burgemeester van Hoogeveen zo vaak geïnterviewd dat hij de burgemeester zelfs Karel mocht noemen.

Een week later hebben we les gehad van Afke Boven. Afke Boven werkt als presentator bij het NOS Journaal. Ze heeft toen een filmpje laten zien over hoe haar kantoor eruit ziet en wanneer je voor een open of gesloten vraag moet gaan. RTV Drenthe kwam ook kijken en heeft een klasgenoot en de juf geïnterviewd. ’s Middags kwam Mark Tuit bij ons in de groep en vertelde hij wat hij in zijn werk doet en daarna mochten wij hem interviewen.

Mark Tuit is geboren in 1983 in Hoogeveen en hij groeide op in Hollandscheveld. Hij is 39 jaar en is jarig op 2 april. Hij werd op 16 juni 2022 wethouder, dus hij is nog maar 5 maanden wethouder. Mark Tuit wil graag langzaam de wereld een stukje mooier maken, meer bloemen zaaien en wat meer bomen planten. Het college van Hoogeveen werkt vanuit het principe; Samen: verbinden & verbeteren. Als voorbeeld gaf hij toen ons zwembad, het zou mooi zijn dit in de toekomst beter te maken. Dan is een mooie glijbaan in De Dolfijn heel interessant. Mark Tuit vindt aan Hoogeveen het mooiste de theaters, winkels en de vele aandacht voor het milieu. Daar bedoelt hij mee dat er niet zoveel afval rondzwerft en dat de meeste mensen de dingetjes netjes weggooien. Hij vertelde ook dat hij de rest van zijn leven gelukkig wilt blijven. Hij heeft drie dochters. Zijn dochters doen allemaal aan sport, namelijk: korfbal. Eén van zijn dochters speelt piano. Wethouder Mark Tuit zegt ‘Ik vind het jammer dat ik niet vaak in de avond met mijn gezin aan tafel kan’. Hij krijgt energie van zijn gezin, familie en vrienden. Mark Tuit heeft veel werk, maar daarnaast heeft hij ook vrije tijd voor zichzelf. Hij vindt reizen leuk met zijn familie. Zijn favoriete vakantieland is Italië. Hij leest graag boeken en hij gaat graag de natuur in. Zijn lievelingsbloem is een orchidee. Daarnaast vindt hij koken ook leuk. Mark Tuit was vijf jaar toen hij op voetbal ging, hij zat bij voetbalclub s.v. H.O.D.O, dit zit in Hollandscheveld, waar hij ook woont. Zijn lievelingsclub is Ajax. Wat Mark Tuit leuk vindt aan voetbal is dat hij met zijn vrienden kan voetballen en omdat het een teamsport is. Van zijn vader moest Mark Tuit op voetbal, maar als hij het niet leuk vond mocht hij van zijn ouders er ook wel af en ergens anders op. Mark Tuit sloot af door te zeggen met dat het erom gaat dat je gelukkig bent in het leven. ‘De een wordt gelukkig van lezen, de ander van sporten of de natuur. Het belangrijkste is dat jullie leren te ontdekken waar je gelukkig van wordt, waar je kwaliteiten liggen.’

Afke Boven van het NOS journaal en Jeroen Bottema hebben ons geleerd hoe we vragen moeten stellen, zodat we daarna Wethouder Mark Tuit konden interviewen. We hebben geleerd dat we soms een beetje brutale vragen mogen stellen en dat we vaak open vragen moeten stellen en soms gesloten vragen. We hebben hem verschillende vragen gesteld over zijn werk maar ook wat hij leuk vind om te doen in zijn vrije tijd. We hebben er dus veel van geleerd en we vonden het leuk. Later zouden we toch zelf geen journalist willen worden, omdat het soms spannend is om vragen te stellen.

Nieuws

menu