Landelijke daling sportende jongeren in Hoogeveen nauwelijks merkbaar: 'We willen de kinderen stimuleren anders te bewegen'

Steeds meer jongeren kiezen ervoor om te stoppen met sporten. Vooral pubers tussen de 13 en 18 jaar verlaten hun sportclub. Dit blijkt uit onderzoek van de NOC*NSF. Toch is die trend in Hoogeveen niet te merken.

Voetbalverenigingen zien de jeugdige spelers veelal verdwijnen.

Voetbalverenigingen zien de jeugdige spelers veelal verdwijnen. Foto Pixabay

Volgens de landelijke sportkoepel zijn jongeren vaak wel lid van een vereniging, maar vinden de drempel om daadwerkelijk te gaan sporten te hoog. De vaste verplichtingen, de kosten van het lidmaatschap en andere hobby’s houden hen van het sporten af. Ruim een kwart van het aantal kinderen in de leeftijdscategorie 13 tot 18 jaar sport helemaal niet. Daarnaast sport slechts 66 procent van hen wekelijks, terwijl bij een leeftijdsgroep lager het aandeel 79 procent is.

Ledenaantal is stabiel

Ondanks de verontrustende landelijke cijfers hebben de clubs, waarmee de redactie contact heeft gezocht, daar minder last van. „In de zomer van 2020 liep ons jeugdledenaantal flink terug”, zegt Bouke Lesterhuis. Hij is voorzitter van hockeyclub HHC. „Dat had natuurlijk te maken met corona. We hebben ieder jaar wel opzeggingen, vooral bij de oudere jeugd. Dat komt omdat ze dan een bijbaantje nemen of gaan studeren in een andere plaats. Dat is meestal wel een kantelpunt.” Inmiddels trekt het ledenaantal weer aan. Vooral bij de jongste jeugd. Een trend die Lesterhuis eigenlijk jaarlijks ziet. „Het ledenaantal bij ons is nu wel stabiel te noemen.”

Nieuws

menu