Laatste vakantiespeeldag op grasveld bij De Ploeger in Hoogeveen. 'Kinderen genieten uitbundig'

Het is het achtste jaar dat de vakantiespeeldagen worden georganiseerd door wijkvereniging de Weide. Eigenlijk zou 2021 de negende editie moeten worden, maar door corona kon het spektakel vorig jaar helaas niet doorgaan. Woensdag was het eindelijk dan toch zover. Dit keer niet verspreid over meerdere dagen, maar op één dag.

Vakantiespeeldag naast De Weideblik.

Vakantiespeeldag naast De Weideblik. Foto: André Weima

„We hebben er gelukkig mooi weer bij. Vanmorgen bij het opzetten van de springkussens regende het een beetje maar de rest van de dag is het een aangenaam temperatuurtje en droog”, vertelt Hein Akerboom van de organisatie.

Om 8.00 uur werden de eerste springkussens opgeblazen en de eerste tenten opgezet. „Om 10.00 uur is de speeldag begonnen maar de grootste groep kinderen kwam wat later. Om 14.00 uur hebben we al meer dan 200 kinderen mogen verwelkomen.”

Minder kinderen maar net zoveel plezier

Het aantal kinderen is wel wat minder dan de organisatie gewend is. „Normaal zaten we tegen de 400 tot 500 deelnemers. Dit jaar is het beduidend minder. Het kan goed aan het voorspelde weer liggen.” De opgestelde springkussens en stormbanen werden druk beklauterd en besprongen. „Ik vind de brandweerstormbaan het leukst. Je gaat er aan de ene kant in en aan de andere kant uit. Als mijn vriendjes even niet opletten ren ik snel naar de andere kant en dan gaan ze mij zoeken”, lacht Sem (8).

Er zijn verschillende soorten opblaasbare springkussens en spelletjes te vinden op het grasveld. Akerboom: „We hebben dit jaar bij Aktiefun in Hardenberg de springkussens en andere attributen geleend. Zij hadden een regeling omtrent corona waarbij ik bij wijze van spreken gisteren nog had kunnen annuleren en mijn geld terug zou krijgen. Veel andere bedrijven die springkussens uitlenen hadden deze regeling niet.”

Verschillende kussens

Voor de jongere kinderen waren er verschillende springkussens en klauterbanen. Voor de oudere kinderen was er ook nog een rodeostier, een slingerbal en een zwieper. Bram (12): „De zwieper is heel gaaf. Wel een beetje eng in het begin maar als je door hebt hoe hij draait dan kan je er makkelijk overheen springen. Ik ben één keer als laatste overgebleven, maar die keer erna viel ik er meteen weer af.” Voor de allerkleinsten is een soort opgeblazen paddenstoel neergezet waarin zij kunnen springen. „Ik vind het leuk om hierin te springen. Ik doe dan net alsof ik een kabouter ben”, zegt Frederique (6).

Eigenlijk zou er ook een waterspel worden opgezet, maar met het oog op het slechte weer en het feit dat er al meer dan 10 verschillende kussens stonden heeft Akerboom besloten daar van af te zien. „We hebben genoeg voor iedereen. De kinderen krijgen zelfs een gratis ijsje en kunnen ook drinken krijgen en hamburgers bij ons komen eten. Het is vooral heel fijn om te zien dat de kinderen uitbundig genieten en volgens mij is er genoeg keuze.”

Laatste keer bij De Ploeger

In verband met de bouw van een nieuwe Aldi was de vakantiespeeldag voor het laatst op het grasveld bij De Ploeger. „De organisatie vindt het heel jammer dat deze plek niet meer te gebruiken is na vandaag. Morgen beginnen ze al met de voorbereidingen van het aanleggen van de nieuwe weg”, weet Akerboom. De organisatie weet nog niet of zij het volgend jaar op een andere locatie kan organiseren. „Op deze plek zitten wij naast het wijkgebouw en hebben we toegang tot stroom en water. Het zou volgend jaar eventueel in het Steenbergerpark kunnen, maar daar heb je een speciale evenementenverordening voor nodig en dat is nogal lastig om bij de gemeente voor elkaar te krijgen.”

Vrijwilligers

Dit is niet de enige reden waarom volgend jaar misschien niet door kan gaan. De wijkverenging is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Niet alleen voor deze speeldag, maar ook voor Koningsdag en andere feestdagen. Akerboom: „Er zijn niet zoveel vrijwilligers meer over en als er niet snel wat jonge mensen bijkomen dan is het over een paar jaar helemaal gedaan met deze gezellige dagen.”

Normaal gesproken zou de vakantiespeeldag worden afgesloten met een gezamenlijke barbecue, maar dat kon dit jaar door de coronamaatregelen niet doorgaan. „Wie weet kunnen we volgend jaar toch een paar leuke dagen organiseren voor de kinderen”, lacht Akerboom alsnog hoopvol.