Laatste Friese F-16’s vandaag vertrokken: Hoogeveensche Courant vloog met de Leeuwarder F-16’s de wereld over

Liefst 42 jaar lang is de Vliegbasis Leeuwarden officieel een F-16 basis geweest. Aan dat tijdperk zou afgelopen donderdag een eind komen met een feestelijke ceremonie. Maar het liep anders. Een ongeval met een Belgische F-16 op de Friese basis gooide roet in het eten. Gelukkig waren er daarbij geen dodelijke slachtoffers te betreuren, maar een en ander zorgde er wel voor dat het afscheid van de laatste F-16’s uitgesteld moest worden. En vandaag heeft dat afscheid dan alsnog plaatsgevonden.

Twee Leeuwarder F-16's taxiën naar de startbaan van de woestijnbasis Nellis in de VS. Op de achtergrond de miljoenenstad Las Vegas.

Twee Leeuwarder F-16's taxiën naar de startbaan van de woestijnbasis Nellis in de VS. Op de achtergrond de miljoenenstad Las Vegas. Foto: Gerrit Boxem

In een grote formatie vlogen de laatste Leeuwarder F-16’s vanmorgen nog één keer over hun oude thuisbasis, voor ze vertrokken naar de vliegbasis Volkel waar ze nog drie jaar dienst zullen doen voor ze vervangen zullen worden door de F-35. In het kader van dat afscheid blikken we in Luchtpost terug op de 42 jaar dat ik als luchtvaartjournalist voor de Hoogeveensche Courant de F-16’s van de Vliegbasis Leeuwarden regelmatig van dichtbij in actie heb gezien.

7 juni 1979