Kunstwark in ’t Park beleeft achtste editie: ‘We pakken dit keer extra uit’

Door de jaren heen is de werkgroep Kunstwark in het Park kritischer geworden. 'Elk kunstwerk moet uniek zijn.' Foto: Gerrit Boer
,,We hebben naast de kunstmarkt dit jaar ook muziek met poptroubadour Arnoud Kas, graffitikunst van Marco Jassies, dans met het Danspaleis uit Amsterdam en het project Vlieg Zwaluw Vlieg”, steken de beide vrouwen direct enthousiast van wal. De extraatjes zijn er vooral dankzij Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, die het evenement al vanaf de prille start een warm hart toedraagt. De hoofdmoot blijft echter de kunst.
Er zijn dit keer 58 deelnemers. Dat zijn er minder dan voorgaande jaren, toen er veelal rond de 70 exposanten waren. ,,We moeten nog steeds rekening houden met de coronamaatregelen. We brengen daarom een looproute aan en plaatsen de kramen aan één zijde van het pad, aan de buitenring, in plaats van aan beide kanten zoals gebruikelijk. Daardoor kunnen we minder deelnemers kwijt”, leggen de twee werkgroepleden uit.
Iedereen staat te springen
Na een eerste voorzichtige oproep op Facebook, om de animo te peilen, werd de knoop doorgehakt en werden kunstenaars aangeschreven. ,,Iedereen staat te springen om weer wat te mogen doen”, weet Maria. Het maximumaantal was dan ook snel bereikt. Aanmelden is niet meer mogelijk.
Het aanbod is zoals altijd divers, met zowel oude bekenden als een groot aantal nieuwe deelnemers. Jenny somt op: ,,Denk aan schilderen in diverse technieken, hout- en steenbewerking, textiel, sieraden, glaskunst en graffiti.” Ze geeft toe: ,,Het beoordelen van de aanmeldingen is niet altijd makkelijk.” Door de jaren heen is de werkgroep kritischer geworden. Jenny: ,,Creativiteit alleen is niet voldoende. Het moet kunstzinnig zijn en elk kunstwerk moet uniek zijn.” Daarmee is de oorspronkelijke insteek dat alleen inwoners van de gemeente Hoogeveen konden deelnemen losgelaten. Maria: ,,Anders krijg je te veel van hetzelfde. De kunstenaars komen nu overal vandaan. Het leuke is ook dat er voor elke portemonnee wel wat te koop is. Het zijn dus zeker niet alleen dure kunstwerken.” Meerdere leden van de werkgroep bezoeken regelmatig kunstmarkten, waar ze contacten leggen met kunstenaars en kaartjes uitdelen.
Extraatjes
En dan nog even over de extraatjes. Het is de tweede keer dat de poptroubadour aanwezig is. Hij speelt van 12.00 tot 17.00 uur op zijn gitaar. Hij hoopt vooral op interactie met publiek en roept iedereen op om verzoeknummers in te dienen. Vlieg Zwaluw Vlieg is een project van kunstenaar Judith Schmidt om jong en oud te verbinden. Houten zwaluwen zijn beschilderd door ouderen en kinderen uit groep 6 en 7 van RENN4. De resultaten worden tentoongesteld, hangend aan de bomen in het park. Het Danspaleis gaat jong en oud ten dans vragen op muziek uit de jaren 60 en 70. Graffitikunstenaar Marco Jassies was tijdens de laatste Kunstwark in ‘t Park, in 2019 omdat de editie van vorig jaar door corona niet door kon gaan, ook al present. Hij maakte toen indruk met een uil die hij ter plekke spoot op meterslang plastic folie. Wat hij dit jaar gaat maken, is nog een verrassing.
Alles bij de hand
Dit alles vindt plaats in het park naast het Jannes van der Sleedenhuis locatie Wolfsbos, dat na een natte start in het Zuiderpark al voor de zevende keer het decor is voor het kunstzinnige evenement. Een plek waar ze nog altijd dolblij mee zijn. ,,Het is zo’n mooie locatie, met alles bij de hand: parkeergelegenheid, toiletten, mogelijkheid voor catering, dat wordt verzorgd door het Jannes, en het is er heel ruim.”
De entree is gratis. Bezoekers worden gevraagd zoveel mogelijk op de fiets te komen. Wie met de auto komt kan parkeren bij de voetbalvelden van sportpark Bentinckspark, ingang Mr. Cramerweg. Uitnodigend sluiten Maria en Jenny af met: ,,Iedereen is van harte welkom.”