Kunstroute gaat op weg naar Vincent - Harma Wierbos (deel 14) ' Ieder mens heeft zijn eigen zoektocht'

Harma Wierbos met haar ' hoed van Vincent van Gogh' . Foto: Familie Wierbos
De Hoogeveensche Courant en de Kunstroute laten diverse lokale kunstenaars aan het woord over Vincent en hun visie op zijn werk. Deze week: is het woord aan Harma Wierbos uit Alteveer.
Heb jij zelf iets met Vincent van Gogh?
„De vraag wordt gesteld of ik zélf iets met Vincent van Gogh heb. In eerste instantie dacht ik: nou nee, niet écht. Ik bewonder zijn werk, hij was een begenadigd schilder en zijn schilderijen zijn indrukwekkend. Ik werk zelf met een heel ander medium namelijk glas. Nu ik even nadenk over deze vraag kom ik toch tot een aantal overeenkomsten. Ook met glas kan je schilderen! Ik doe het met glaspoeders, glasfritten en speciale glasverf.
Wat mij intrigeert in de werken van Vincent is dat je kan volgen hoe zijn leven zich ontwikkeld heeft. In zijn werk zie je hoe zijn leven in de loop van de jaren verandert.
Zijn vroege werken zijn somber en donker omdat dat de leefwereld was waarin hij toen woonde en werkte. Vele jaren geleden heb ik in Nuenen het Van Goghhuis bezocht. In dit Kunst en documentatiecentrum wordt het leven van Vincent uitgebreid getoond. Tijdens een kunstrondwandeling door het dorp werden we langs het kerkje waar zijn vader predikant was geleid. Ook zag ik reproducties van zijn schilderijen opgesteld in het landschap. Zo kon je zien waar hij de schilderijen gemaakt had. Heel bijzonder!
Natuurlijk ben ik ook in Nieuw Amsterdam / Veenoord geweest. Zijn karig gemeubileerde en sombere kamer deed me beter begrijpen in welke omstandigheden hij toen moest werken en waarom zijn schilderijen uit die tijd zo donker waren. Toen hij ‘los’ kwam van het boerenleven op het Brabantse platteland en naar Frankrijk vertrok werden zijn schilderijen kleurrijker. Vincent heeft, na een lange zoektocht met allerlei baantjes en mislukkingen, op 27-jarige leeftijd zijn passie gevonden.
Ieder mens heeft zijn eigen zoektocht, mijn passie voor glas is pas rond mijn 50e tot ontbranding gekomen.”
Ben jij al op zoek gegaan hoe Vincent jou kan inspireren?
„Ja, ik ben al op zoek naar nieuwe inspiratie. Omdat de komende Kunstroute in het teken van Vincent van Gogh staat heb ik mij opnieuw verdiept in zijn werk. Ik verdiep me nu wat meer in zijn landschappen. Vooral zijn latere werken in Frankrijk inspireren mij. Hij gebruikt dan heldere kleuren in zijn schilderijen die je in een vrolijke stemming brengen. In mijn glasobjecten gebruik ik ook vaak heldere kleuren. Als dan het licht door deze heldere kleuren ‘gevangen’ wordt, stemt mij dat ook vrolijk.
Een aantal jaren geleden heb ik een glaskunststuk gemaakt waarbij ik me heb laten inspireren door de streepjestechniek van Vincent. Dit werkstuk is in de vorm van de hoed die Vincent vaak draagt op zijn zelfportretten. Ik heb met geel en blauw getracht het zonlicht te vangen, zoals Vincent dat ook probeerde in zijn schilderijen.”
Gaat het werk van Van Gogh ook iets in jou losmaken denk je?
„Nadat Vincent zijn passie voor het schilderen had gevonden heeft hij daar zijn verdere leven aan gewijd. Dat vind ik bewonderingswaardig. Mijn passie voor glaskunst gaat niet zover dat ik er mijn hele leven aan wijd. Maar de ‘drive’ die Vincent gevoeld moet hebben, herken ik zeker. Als ik eenmaal bezig ben met een werkstuk kan ik daar ook niet van loskomen. Dan vind ik geen rust voordat het werk helemaal klaar is.
Ik denk dat ik, zodra ik ga werken aan het nieuwe glaskunstwerk in het kader van de Kunstroute 2023, een beetje in de flow kom zoals Vincent die ook regelmatig gevoeld moet hebben. Hij wilde alles wat hij zag vastleggen met zijn verfpalet en ik wil iets vastleggen via glas. Het wordt vast een mooi, maar zéker een passievol werkstuk.”