Kunstroute gaat op weg naar Vincent - Frédérique Waakop Reijers (deel 12)

Een bukkende boerin, ineens drong de overeenkomst tussen dit werk en dat van Van Gogh tot de maakster door. Foto: Frederique Waakop Reijers

De Kunstroute Hoogeveen gaat op weg naar Vincent. Komend jaar staat in het teken van Van Gogh en dat wil de kunstenaarsorganisatie niet aan zich voorbij laten gaan. Op weg naar Vincent is dit jaar dan ook het thema van de Kunstroute. De kunstenaars is gevraagd zich door deze Nederlandse kunstenaar te laten inspireren, net zoals de organisatie ook later het komend kunstseizoen ook de Hoogeveners gaat uitdagen.

Hoogeveen wil mensen vooral laten inspireren door de drie ontbrekende schilderijen waarover Vincent schrijft aan z’n broer Theo. De komende weken komen diverse lokale kunstenaars aan het woord over Vincent en hun visie op zijn werk. Deze week: is het woord aan Frédérique Waakop Reijers uit Hollandscheveld.

Heb jij iets met Van Gogh?

„In eerste instantie wilde ik hierop ‘nee’ antwoorden, maar dat is eigenlijk helemaal niet waar. Ik heb van jongs af aan getekend en ik herinner mij de eerste poster die ik op mijn vijftiende na een verhuizing op mijn kamer hing: ‘de arenlezende boerin’ die hij in de zomer van 1885 tekende. Vooral de eenvoud van de lijnen sprak me erg aan. Die poster heeft daar ook jaren nadat ik al uit huis was nog gehangen. Zonder dat ik dit bewust gedaan heb, is ook één van mijn eigen schilderijen een afspiegeling van deze herinnering: een bukkende boerin. Dat is dan wel heel leuk als je er door deze vragen over Van Gogh bewust van wordt wat hij voor invloed op je eigen werk heeft.”

Ben je al op zoek gegaan hoe Vincent jou zou kunnen inspireren?

„Dat zoeken hoe hij kan inspireren doe ik niet bewust. Wel ben ik jaloers op zijn gedurfde gebruik van kleuren en de vlotheid die van de doeken afspat. Ik probeer dit zelf ook wel te doen, maar merk dat mijn eigen ‘hand’ toch niet zo los durft te gaan zoals hij dat deed.”

Wat inspireert jou in de werken van Vincent?

„Het afgelopen jaar heb ik door drukke werkzaamheden niet of nauwelijks tijd in mijn atelier doorgebracht. Dat vind ik jammer, maar om zo maar tussen de bedrijven door even te gaan zitten vind ik niet prettig. Ik heb dan ook niet actief deelgenomen aan de activiteiten in het teken van Van Gogh van de Kunstroute Hoogeveen.”

Hoever ga jij in jouw kunstuitingen?

„Het schilderen en tekenen doe ik vooral als ik rustig ben en er geen klussen op de agenda staan. Als ik dan begin kan ik ook helemaal de tijd vergeten. De enige reden om dan te stoppen is omdat je ergens in vastloopt. Dan is afstand nemen, niet alleen fysiek, maar ook in tijd, de beste oplossing. Als je een dag later goed kijkt zie je vaak ineens waar je blokkade was en kan je weer verder. Hopelijk wordt het nu in de herfst- en winterperiode wat rustiger, zodat ik mezelf die tijd weer gun.”

Gaat het werk van Van Gogh ook iets in jou los maken?

„Of Van Gogh iets in mij los gaat maken durf ik niet te zeggen. Vooral zijn tekeningen spreken mij aan door de eenvoud en de kracht die daarvan uitgaat. Ik denk dat dat al van jongs af aan als basis heeft gediend. Ik ben vaak wel tevreden over mijn schets die aan de basis staat van een schilderij, maar dan met het schilderen zelf ben ik minder blij met wat er uiteindelijk staat. Ondanks dat beleef ik veel plezier aan mijn hobby en dat is het voornaamste. Als ik de verhalen lees van de collega’s van de Kunstroute Hoogeveen dan denk ik dat iedereen er zo in staat. Van Gogh heeft op iedereen invloed en hoe dat tot uiting komt is prachtig om te zien.”

Nieuws

menu