Kunstroute gaat op weg naar Vincent - Anita Zwart (deel 1)

Anita Zwart. Foto: Eigen foto

De Kunstroute Hoogeveen gaat op weg naar Vincent. Komend jaar staat in het teken van Van Gogh en dat wil de kunstenaarsorganisatie niet aan zich voorbij laten gaan. Op weg naar Vincent is dan ook het thema dit jaar van de Kunstroute. De kunstenaars is gevraagd zich door deze Nederlandse kunstenaar te laten inspireren, net zoals de organisatie ook later het komend kunstseizoen ook de Hoogeveners gaat uitdagen.

Hoogeveen wil mensen vooral laten inspireren door de drie ontbrekende schilderijen waarover Vincent schrijft aan z’n broer Theo. De komende weken komen diverse lokale kunstenaars aan het woord over Vincent en hun visie op zijn werk.

Deze week: Anita Zwart uit Hoogeveen, die niet alleen tekent en schildert, maar ook de natuur weet te verwerken op bijvoorbeeld zijde.

Heb jij iets met Van Gogh?

„Ik vind zijn psychische gesteldheid interessant. Zijn kijk op de wereld en zijn verlangen naar erkenning. Hoe hij, door zijn wanen en hallucinaties toch kwam tot realistische tekeningen en schilderijen van het leven waar hij zo naar verlangd moet hebben. Terwijl hij zich wellicht toch onbegrepen moet hebben gevoeld door veel van zijn tijdgenoten.”

Ben je al op zoek gegaan hoe Vincent jou zou kunnen inspireren?

„Niet actief, ik laat me sowieso regelmatig inspireren door de ‘oude meesters’, Vincent hoort wat mij betreft in dat rijtje thuis.”

Wat inspireert jou in de werken van Vincent en heb je er naar uitgekeken?

„Het heldere kleurgebruik en de manier van schilderen, de post-impressionistische stijl. Het gebruik van veel donkere kleuren in zijn beginperiode dat veranderde toen hij naar Parijs ging en daar het impressionisme ontdekte. Zijn complete eigen stijl die hij ontwikkelde door veel naar andere kunstenaars te kijken en daar wat aan te veranderen. De manier van zijn penseelgebruik, het pointillisme.”

Hoe ver ga jij in jou kunstuitingen, leg je daar veel persoonlijke momenten voor opzij?

„Dat verschilt, het ene moment ga ik op onderzoek uit omdat mijn oog op iets gevallen is wat mij interesseert of opvalt. Soms laat ik dat compleet varen en vaar mijn eigen koers. Wel kijk ik, zoals eerder aangegeven, veel naar stijlen en technieken van de oude meesters. Het heeft zeker een belangrijke plaats in mijn leven.”

Gaat het werk van Van Gogh ook iets in jou los maken, denk je?

„Niet meer dan dat het al gedaan heeft. Ik heb tentoonstellingen van hem bezocht en ben altijd al geïnteresseerd geweest in deze, toch wel, bijzondere kunstenaar.”

Nieuws

menu