Kunstenaar Rudy Simon maakt animatiefilmpje over de onderduikers die in Nieuwlande onder de kerkvloer zaten; hun zoons waren bij de presentatie

Tijdens de oorlog zaten er onderduikers onder de vloer van de kerk in Nieuwlande. Herman en Peter maakten er verzetskrant De Duikelaar en vervalsten paspoorten. Vakmanschap in barre tijden. Hun onderduikperiode was zaterdag de rode draad van een bijzondere bijeenkomst in onderduikersmuseum De Duikelaar.

Rudy Simon, Mike Gans en zijn vrouw bewonderen het klompje van Herman.

Rudy Simon, Mike Gans en zijn vrouw bewonderen het klompje van Herman. Foto: Betsy Smit

De Duikelaar is een museum vol verhalen, maar soms zeggen beelden meer dan een tekst. „We willen verhalen vertellen, maar ook meegaan met onze tijd. Daarom kozen we voor een digitale, interactieve presentatie op de touchscreen”, legde Willy Smid van de werkgroep educatie zaterdag in haar inleiding uit.

Animatiefilmpje

Met behulp van subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds werd beeldend kunstenaar Rudy Simon uit Zwolle aangetrokken om een animatiefilmpje over het verblijf van Herman en Peter onder de kerkvloer te maken. Het inleven in het bestaan onder de vloer was voor Rudy niet gemakkelijk, maar de verbindende factor van het vakmanschap maakte dat hij zich steeds beter kon voorstellen hoe groot de prestatie was die de jongens hebben geleverd. De waardering voor de vervalsingen, de tekeningen en de geschreven krant namen alleen maar toe naarmate hij besefte welke materialen hen ter beschikking stonden en hoe benard de omstandigheden waren waarin ze moesten werken. Hij nam de uitdaging aan en deed een stap terug van het digitale tijdperk naar het vakmanschap van het tekenen.

Zonen van de onderduikers aanwezig

Bij de bijeenkomst was zowel Mike Gans, een zoon van Herman, als Jack Davids, een zoon van Peter, aanwezig. Mike Gans had de tekst bij de animatie ingesproken, omdat zijn stem bijzonder veel lijkt op die van zijn vader. Jack Davids verraste het museum met een geschenk: het trommeltje vol gereedschap dat zijn vader onder de kerkvloer had gebruikt bij het vervalsen van de persoonsbewijzen en het schrijven van het verzetskrantje De Duikelaar. „De animatie is prachtig geworden en het trommeltje met gereedschap brengt ons meer dan 75 jaar terug in de tijd. Dichter kunnen we niet bij Herman en Peter en hun verblijf onder de kerk komen”, vindt Willy Smid.

Een verrassend klompje

Als klap op de vuurpijl had bestuurslid Bert Jan Bolwijn nog een verrassing voor het museum en Mike Gans. De vader van Mike, Herman, heeft ook een periode ondergedoken gezeten bij bakker Bolwijn. Bij de verjaardag van het jongste kind Anneke had Herman een cadeautje gemaakt: een klein beschilderd klompje als spaarpot. Dat klompje heeft haar leven lang in haar slaapkamer gestaan als een voorwerp dat er altijd was. Naarmate ze ouder werd, besefte ze hoe bijzonder dit geschenk was. Een plaatsje in het museum leek haar daarom een betere plek dan haar slaapkamer. Voor Mike Gans was het onverwacht om plotseling met een voorwerp in zijn handen staan dat bijna 80 jaar geleden was gemaakt door zijn vader.

Onderduikersmuseum de Duikelaar is erg blij met de nieuwe aanwinsten.